Pereiti į pagrindinį turinį

Lietuvos verslas permainų Nigerijoje nebijo

2010-05-07 23:59
Viltys: Afrikoje įprasta, kad pasikeitus valdžiai šalyje įsivyrauja suirutė arba naujoji vadovybė pamiršta ankstesnius įsipareigojimus užsienio investuotojams, tačiau Lietuvos...
Viltys: Afrikoje įprasta, kad pasikeitus valdžiai šalyje įsivyrauja suirutė arba naujoji vadovybė pamiršta ankstesnius įsipareigojimus užsienio investuotojams, tačiau Lietuvos... / Mindaugas Ažušilis

Naftos turtingos Nigerijos prezidento mirtis privertė suklusti užsienio verslininkus, tarp jų – ir lietuvius, kurie gelbėdamiesi nuo krizės neseniai atrado šią nenuspėjamą, bet didelį pelną žadančią Afrikos šalį.

Turi naują prezidentą

Nigerijos televizijos kanalai trečiadienio vakarą nutraukė numatytas programas ir pranešė tragišką žinią: po ilgos ir sunkios ligos mirė 59-uosius metus einantis prezidentas Umaru Musa Yar'Adua. Ketvirtadienį jis buvo palaidotas pagal musulmoniškas tradicijas jo gimtajame Katsinos mieste. Šalyje paskelbtas septynių dienų gedulas.

Daugiausia gyventojų turinčios Afrikos šalies vadovas mirė po ilgiau nei penkis mėnesius trukusios kovos su širdies negalia. Dėl pašlijusios sveikatos lapkritį jis išvyko gydytis į vieną ligoninę Saudo Arabijos mieste Džidoje ir ten praleido ilgiau nei tris mėnesius.

Velionis prezidentas kelis pastaruosius mėnesius buvo kone atskirtas nuo išorinio pasaulio, pasklido gandai, kad jis galėjo būti nužudytas. Dėl to jo pareigas vasarį perėmė viceprezidentas Goodluckas Jonathanas. Ketvirtadienį, kitą dieną po U.M.Yar'Adua mirties, jis buvo prisaikdintas naujuoju šalies prezidentu, nes taip numato konstitucija.

Padidėjo įtampa

Analitikai būgštauja, kad valdžios dalybos po U.M.Yar'Adua mirties gali būti skausmingos. Pagal Nigerijoje galiojantį politinį susitarimą dabar buvo šalies šiaurinės dalies musulmonų eilė deleguoti prezidentą, o G.Jonathanas kilęs iš pietų.

Dar tuomet, kai tik laikinai buvo perėmęs prezidento pareigas, jis nušalino visą U.M.Yar'Adua suformuotą ministrų kabinetą ir praėjusį mėnesį subūrė savą komandą, kurioje ankstesnės vyriausybės narių liko mažiau nei pusė.

Nors atsiradęs valdžios vakuumas greitai buvo užpildytas, valstybės stabilumas dar kabo ant plauko. Nigeriją, vieną iš daugiausia pasaulyje naftos eksportuojančių šalių, dažnai krečia religiniai ir politiniai neramumai. Nigerijos centrinėje dalyje anksčiau šiemet prasiveržus smurtui tarp musulmonų ir krikščionių bendruomenių buvo nužudyta šimtai žmonių. Neramumai taip pat atsinaujino šalies pietuose esančioje naftos turtingoje Nigerio deltoje.

Pavojaus signalas verslui

Europos parlamentarų susivienijimo Afrikai remti viceprezidentas Egidijus Vareikis dienraščiui sakė, kad po U.M.Yar'Adua mirties pilietinio karo tikėtis nereikėtų, bet papildomo chaoso atsiras, nes Nigerija iki šiol nėra nei demokratiška, nei valdoma valstybė. Etninių ir religinių skirtumų draskomą šalį gali suvaldyti tik labai stipri ranka, bet ji paprastai būna nedemokratiška.

"Šalis padalyta religiniu principu: šiaurėje vyrauja islamas, pietuose – krikščionybė ir kitos religijos. Valstybė stengiasi integruoti žmones, bet etniniai skirtumai labai dideli", – paaiškino E.Vareikis.

Paklaustas, ar Nigerijoje vykstantys politiniai procesai kelia pavojų šioje šalyje dirbančiam užsienio verslui, ekspertas atsakė: "Politinės valdžios pasikeitimas Afrikoje visuomet kelia tam tikrą pavojų. Įstatymas yra įstatymas, bet valdžios nuomonė kartais būna aukštesnė. Būna taip, kad pasikeitus valdžiai nacionalizuojama kai kurių bendrovių nuosavybė. Pats prezidento išėjimas nėra tiek pavojingas, kiek negalėjimas prognozuoti, ką manys ir kaip elgsis nauja valdžia."

Turi evakuacijos planą

Pastaraisiais metais verslo galimybėmis Nigerijoje susidomėjo ir Lietuvos verslininkai. Įmonių grupė "Ranga Group" ėmėsi kelių, tiltų ir viadukų projektų šioje šalyje, ateityje ketino pradėti ir gyvenamųjų namų statybą.

"Rangos Group" rinkodaros vadovė Milda Sabienė dienraščiui teigė, kad politinės permainos Nigerijoje neturėtų paveikti įmonių grupės planų: "Nigerijos prezidento mirtis nieko realiai nekeičia, jokių neramumų ar nestabilumo nebus, tiesiog viskas vystysis toliau kaip ir vystėsi. Tiesiog dėl prezidento mirties ši šalis netapo nesaugesnė – kokia buvo, tokia ir liko."

Jeigu padėtis Nigerijoje taptų nevaldoma, šioje šalyje dirbantys lietuviai būtų parskraidinti namo, tikino M.Sabienė.

"Atsarginiai evakuacijos planai visada ruošiami dirbant pavojingose šalyse, taip pat Nigerijoje", – teigė ji.

Pavojaus neįžvelgia

Bendrovės "Jungtinės pajėgos", Nigerijoje planuojančios plėsti projektavimo veiklą, vadovas Algirdas Kaušpėdas irgi neteikė daug reikšmės šioje šalyje išaugusiai įtampai. Konkrečių projektų Nigerijoje bendrovė dar nepradėjo.

"Mes Nigerijoje dar nieko rimta nedarome, tik žvalgomės. Ten buvę darbuotojai dabar yra grįžę į Lietuvą", – dienraščiui sakė bendrovės vadovas.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų