Pereiti į pagrindinį turinį

L.Kaczynskio lėktuvo katastrofa - ne teroro aktas

2010-05-19 16:42
L.Kaczynskio lėktuvo katastrofa  - ne teroro aktas
L.Kaczynskio lėktuvo katastrofa - ne teroro aktas / "Reuters" nuotr.

Teroro akto, sprogimo ar gaisro Lenkijos prezidento Lecho Kaczynskio lėktuve, sudužusiame balandžio 10 d. netoli Smolensko, nebuvo, pareiškė Tarptautinio aviacijos komiteto pirmininkė Tatjana Anodina.

"Technikos komisija aiškiai nustatė: teroro akto, sprogimo, gaisro lėktuve, aviacijos technikos gedimo skrydžio metu nebuvo. Varikliai veikė iki pat susidūrimo su žeme, - trečiadienį spaudos konferencijoje Maskvoje sakė T.Anodina.

Pasak T.Anodinos, įspėjimo apie susidūrimą su žeme sistema TAWS buvo įjungta lėktuve Tu-154, ir ji teikė būtiną informaciją įgulai. Taip pat buvo įjungta ir galėjo veikti navigacinė sistema GNSS.

"Įgula laiku gavo duomenis apie meteorologinę padėtį ir atsarginius aerodromus iš Minsko dispečerių punkto, Smolensko šiaurinio aerodromo, taip pat iš Lenkijos gynybos ministerijos lėktuvo Jak-40, kuris nutūpė aerodrome maždaug prieš pusantros valandos iki katastrofos, įgulos", - sakė Tarptautinio aviacijos komiteto vadovė.

"Nustatyta, kad kabinoje buvo asmenų, kurie nebuvo įgulos nariai. Vieno balsas tiksliai nustatytas, kitą ar kitus turi papildomai nustatyti Lenkijos specialistai. Tai svarbu tyrimui", - pranešė T.Anodina.

Pirmoji Lenkijos pora - L.Kaczynskis su sutuoktine Maria - ir dar 94 žmonės, tarp jų Lenkijos centrinio banko vadovas, ginkluotųjų pajėgų vadai, dešimtys politikų ir visuomenės veikėjų žuvo, kai prezidento lėktuvas per tirštą rūką tūpdamas nukrito netoli Smolensko oro uosto.

Aukšti pareigūnai vyko paminėti 70-ųjų Katynės, vadinamos Lenkijos Golgota, žudynių metinių.

Netoli Smolensko esančiame Katynės miške ir kitose vietose Sovietų Sąjungos NKVD sušaudė apie 22-25 tūkst. Lenkijos karininkų ir kitų tos šalies piliečių, kurie Antrojo pasaulinio karo pradžioje pateko į nelaisvę arba buvo suimti, kai Raudonoji armija okupavo rytines Lenkijos teritorijas pagal susitarimą su nacistine Vokietija.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų