Pereiti į pagrindinį turinį

Lordai pasidavė pagundai

2009-01-27 09:00
Lordai pasidavė pagundai
Lordai pasidavė pagundai / AFP nuotr. Tradicija: Lordų Rūmų nario titulas perduodamas iš kartos į kartą. Šių aukštųjų parlamento rūmų sesiją kasmet pradeda Didžiosios Britanijos monarchai.

Britų žurnalistai įsitikino – lordai irgi paprasti mirtingieji. Po žurnalistinio tyrimo Didžiosios Britanijos parlamento Lordų Rūmuose kilo skandalas dėl galimų korupcijos atvejų.

Paspendė spąstus

Skandalą sukėlė laikraštis "The Sunday Times". Jis atskleidė, kad ir Didžiosios Britanijos parlamento atstovai ne prieš gauti papildomų pajamų, kad ir už nelegalią veiklą. Laikraščio teigimu, tai pavyko nustatyti žurnalistams, kurie apsimetė verslo lobistais. Jie siūlė įstatymų leidėjams didelius pinigus, jei šie sutiktų inicijuoti reikalingas įstatymo pataisas. Keturi valdančiosios Leiboristų partijos perai, tarp jų – du buvę ministrai, sutiko padėti už 24–120 tūkst. svarų sterlingų (88–441 tūkst. litų) atlygį per metus.

Į skandalingą žurnalistų tyrimą iš karto sureagavo Lordų Rūmų leiboristų lyderė Janet Royall. Savo pareiškime ji sako, kad visais įmanomais būdais stengsis išsiaiškinti tuos įtarimus. Lordų Rūmų taisyklės numato, kad jų nariai niekada negali priimti jokio finansinio paskatinimo ar atlygio už įtaką parlamente.

Žadėjo veikti užkulisiuose

Kaip rašė "The Sunday Times", Lordų Rūmų narys Thomas Tayloras kalbėdamasis su tais žurnalistais pats atsisakė siūlyti galimą pataisą. Jis tik pažadėjo, kad dirbs užkulisiuose ir taip palenks ministrus ir kitus pareigūnus. Pranešama, kad Th.Tayloras, kuris yra buvęs britų gynybos bendrovės "BAE Systems" konsultantas, sutiko padėti už 120 tūkst. svarų sterlingų (apie 436,8 tūkst. litų) atlygį per metus.

Pats Th.Tayloras šiuos įtarimus neigia. Jis patvirtino, jog į jį kreipėsi du žmonės, kurie tvirtino dirbantys vienai firmai, ir kad jie pasiūlė jam būti patarėju. Politikas tikina, niekad nesakęs, kad priims mokestį.

Buvęs energetikos ministras Peteris Truscottas, anot laikraščio, sutiko padėti lobistais apsimetusiems žurnalistams už mažesnę sumą. Jis pažadėjo, kad veiks užkulisiuose už 72 tūkst. svarų sterlingų (apie 262 tūkst. lt).

Siūlė ir kitiems

Kiti du į žurnalistų spąstus patekę politikai sutiko dirbti už dar mažesnius atlygius. Buvęs gynybos ministras Lewisas Moonie sakęs, kad padės už 30 tūkst. svarų sterlingų (apie 109,2 tūkst. litų) per metus, o Peteris Snape'as užsiminęs, kad jo pagalba kainuotų 24 tūkst. svarų sterlingų (87,36 tūkst. litų).

L.Moonie įtarimus taip pat paneigė. Anot jo, jis tik dalyvavo neformaliame pokalbyje, bet tvirtino, kad jam nebuvo pasiūlytas joks sandėris. Su P.Truscottu ir P.Snape'u susisiekti ir gauti komentaro žurnalistams nepavyko. "The Sunday Times" teigia, kad žurnalistai buvo pasiūlę sandėrį dar šešiems perams, kurie arba atsisakė su jais susitikti, arba atmetė jų pasiūlymus.

Didžiojoje Britanijoje kilęs skandalas sulaukė ypač daug dėmesio, nes įstatymų pataisų, anot žurnalistų, dažniausiai siekia užsienio bendrovės lobistai.

Lordų Rūmų nariai nerenkami ir negauna atlyginimo, bet gali siekti, kad būtų apmokėtos jų išlaidos, susijusios su dalyvavimu Lordų Rūmų ar komitetų posėdžiuose.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų