A. Lukašenka: prie bandymo mane nušalinti prisidėjo JAV

Baltarusijos valstybės saugumo komitetui (KGB) paskelbus, kad organizuota grupė rengėsi per ginkluotą maištą nušalinti prezidentą Aliaksandrą Lukašenką, šis pareiškė, kad jo nušalinimui pritarė JAV vadovybė.

„Iškelti užduotį nušalinti prezidentą... Niekas negalėjo nustatyti [tokios] užduoties, išskyrus aukščiausią politinę vadovybę. Tik jie“, – sakė A. Lukašenka. Jo vaizdo įrašo fragmentas šeštadienį paskelbtas prezidentūros spaudos tarnybai artimu „Telegram“ kanalu „Pul pervogo“.

Baltarusių opozicija informaciją apie galimą valstybės perversmą pavadino specialiųjų tarnybų provokacija.

Anksčiau A. Lukašenka pareiškė, kad prie pasikėsinimo į jį ir jo vaikus organizavimo prisidėjo JAV specialiosios tarnybos.

Anksčiau šeštadienį Baltarusijos lyderis taip pat sakė, kad artimiausiu metu priims vieną svarbiausių savo prezidentavimo sprendimų, susijusį su bandymu surengti „maištą“, pranešė valstybinė naujienų agentūra BelTA.

„Mano užduotis padaryti taip: jei [mane] nušalins, kad jiems nieko nepavyktų. Tai svarbiausia mano užduotis. Priėmiau sprendimą ir artimiausiu metu jį... paskelbsiu. Tai bus vienas svarbiausių mano sprendimų per ketvirtį prezidentavimo metų. Tai bus labai rimta“, – sakė jis.

KGB vadovas Ivanas Cercelis šeštadienį televizijai ONT pareiškė, kad viena organizuota grupė jau ėmėsi praktiškai įgyvendinti sąmokslą „fiziškai nušalinti“ A. Lukašenką bei jo šeimos narius ir surengti „ginkluotą maištą“ kodiniu pavadinimu „Tyla“ valdžiai perimti.

Pasak jo, šioje grupėje yra ir Baltarusijos, ir užsienio piliečių, o perversmas planuotas šią vasarą, „birželį arba liepą“.

Televizijos duomenimis, planą jėga pakeisti valdžią Baltarusijoje rėmė anksčiau šį mėnesį sulaikytas opozicinės partijos – Baltarusijos liaudies fronto (BNF) – lyderis Ryhoras Kastusiovas.

„Specialiųjų tarnybų provokacija“

Baltarusijos opozicija pareiškė, kad šie pranešimai „turi Rusijos Federacijos ir Baltarusijos Respublikos specialiųjų tarnybų provokacijos požymių“.

„Būtina susilaikyti nuo skubotų išvadų ir sprendimų, galinčių pakenkti Baltarusijos nacionaliniams interesams, suverenitetui ir nepriklausomybei“, – sakoma baltarusių opozicijos lyderės Sviatlanos Cichanouskajos spaudos tarnybos išplatintame pareiškime.

Jame pabrėžiama, kad „Cichanouskaja, kaip demokratinio judėjimo lyderė, nuosekliai remia Baltarusijos politinės krizės išsprendimą derybų ir laisvų sąžiningų rinkimų keliu“.

Rusijos Federalinė saugumo tarnyba (FSB) šeštadienį pranešė, kad Rusijoje dėl bandymo įvykdyti perversmą Baltarusijoje ir nužudyti jos prezidentą buvo sulaikyti du Baltarusijos piliečiai.

FSB ir Baltarusijos KGB „per specialią operaciją užkirto kelią dvigubą JAV ir Baltarusijos pilietybę turinčio Jurasio Ziankovičiaus ir Baltarusijos piliečio Aliaksandro Fiadutos neteisėtai veiklai“, sakoma pranešime. Jame teigiama, kad šie asmenys planavo „įvykdyti karinį perversmą Baltarusijoje pagal išbandytą „spalvotųjų revoliucijų“ scenarijų, įtraukiant vietos ir ukrainiečių nacionalistus, ir, taip pat, fizinį prezidento Lukašenkos nušalinimą“.

Anot specialiųjų tarnybų, J. Ziankovičius ir A. Fiaduta konsultavosi su JAV ir Lenkijos atstovais.

FSB pranešime buvo sakoma, kad perversmas planuotas gegužės 9-ąją, kai Minske turi įvykti Pergalės dienos paradas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

"Prickui"

"Prickui" portretas
A la "Prickau" - ar jau nusipirkai bilieta i Baltarusija??? Tikiuosi kad taip. Tai ir ciuozk kuo greiciau!!!!

Pranas Pričkus

Pranas Pričkus portretas
Tamsta Lukašenka, ne vienas ir ne du Lietuvos gyventojų norėtų turėti tokį prezidentą, kaip Jūs. Ačiū, kad saugote Baltarusiją nuo jankių ir neduodate jos išparceliuoti, kaip mes atidavėme Lietuvą. .

pietietis

pietietis portretas
luka nepatenkintas armijos vadovybe- prasides valymas.
VISI KOMENTARAI 53

Galerijos

Daugiau straipsnių