M. Barnier: ES bando „Brexito“ deryboms suteikti „paskutinį postūmį“

ES vyriausiasis derybininkas Michelis Barnier antradienį pažadėjo ir toliau siekti sudaryti susitarimą dėl prekybos po „Brexito“, likus dešimčiai dienų iki Didžiosios Britanijos pasitraukimo iš ES bendrosios rinkos.

„Esame pasiekę lemiamą momentą ir bandome suteikti paskutinį postūmį“, – prieš susitikimą su ES ambasadoriais Briuselyje žurnalistams sakė M. Barnier.

Jei M. Barnier ir JK vyriausiajam derybininkui Davidui Frostui ateinančiomis dienomis nepavyktų pasiekti proveržio, JK Bendriją paliktų be prekybos sutarties.

Tokiu atveju Didžioji Britanija su Bendrija prekiautų pagal Pasaulio prekybos organizacijos (PPO) taisykles, taip pat įsigaliotų muitai ir kvotos.

Šiuo metu derybos yra įstrigusios, daugiausiai dėl sąžiningų konkurencijos taisyklių ir žvejybos teisių JK vandenyse.

Pirmadienį Didžiosios Britanijos premjeras Borisas Johnsonas ir Europos Komisijos (EK) pirmininkė Ursula von der Leyen telefonu aptarė „Brexitą“ ir koronaviruso krizę.

Skambutis, apie kurį antradienį pranešė vienas ES šaltinis, įvyko žiniasklaidoje pasirodžius pranešimų, kad Didžioji Britanija pagerino savo siūlymą dėl žvejybos teisių ir taip priartėjo prie Briuselio reikalavimo užtikrinti ilgalaikę prieigą prie šalies vandenų.

Tačiau Prancūzijos pareigūnai naujienų agentūrai AFP sakė, kad Didžiosios Britanijos pozicija pasikeitė nepakankamai.

Abi pusės tebesiginčija dėl kvotų ES žvejams ir pereinamojo laikotarpio, kuomet bus prisitaikoma prie naujų taisyklių, trukmės.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių