M. Milley: JAV pritaria nuolatinėms bazėms Rytų Europoje, bet tik su trumpalaikiais dislokavimais

Jungtinės Valstijos palaiko nuolatinių JAV karo bazių steigimą rytiniame NATO flange, bet teikia pirmenybę reguliarių JAV karinių dalinių trumpalaikėms rotacijoms, o ne ilgalaikėms bazėms, antradienį sakė Pentagono vyriausiasis generolas.

Po Rusijos invazijos į Ukrainą Jungtinių štabų pirmininkas generolas Markas Milley per posėdį Atstovų rūmuose sakė, kad svarbiausios sąjungininkės rytiniame NATO pakraštyje nori priimti nuolatines JAV bazes. „Manau, kad faktinis buvimas visada yra gera atgrasymo priemonė, atitinkanti esamą grėsmę, apskritai kaip bendra taisyklė“, – kalbėjo M. Milley. „Mano patarimas būtų sukurti nuolatines bazes, bet ne nuolat dislokuojant karius. Rotuojant pajėgas nuolatinėse bazėse būtų gautas pastovumo efektas“, – sakė M. Milley.

Jis teigė, kad tai leistų sutaupyti išlaidas, kurių reikia tradicinėms JAV užjūrio bazėms, kur kariai dislokuojami dvejiems ar trejiems metams ir atsiveža šeimas, tam reikia ir daugiau paramos priemonių, pavyzdžiui, mokyklų, sveikatos priežiūros ir prekybos vietų.

M. Milley sakė, kad JAV sąjungininkės Europoje, ypač trys Baltijos šalys, taip pat Lenkija ir Rumunija, „labai labai nori steigti nuolatines bazes“. „Jie jas pastatys ir už jas sumokės“, – sakė jis Atstovų rūmų ginkluotųjų pajėgų komitetui.

Jungtinės Valstijos šiuo metu turi apie 67 tūkst. tarnybos narių, dislokuotų Europoje, daugiausia Vokietijoje, Didžiojoje Britanijoje ir Italijoje. Dauguma jų gyvena bazėse iki trejų metų, su šeimomis, ir bazės yra tarsi nedideli miestai su daugybe bendruomenės paramos priemonių, įskaitant prekybos centrus, kuriuose jie gali nusipirkti įprastų amerikietiškų produktų.

 


Šiame straipsnyje: karas UkrainojeMarkas MilleyJAV karo bazėsrytų europa

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių