M. Pompeo neatmeta galimybės pakviesti V. Putiną į G-7 viršūnių susitikimą

JAV valstybės sekretorius Mike'as Pompeo (Maikas Pompėjas) trečiadienį pareiškė, kad tebėra galimybė, kad į Jungtinėse Valstijose turintį vykti Didžiojo septyneto (G-7) viršūnių susitikimą bus pakviestas ir Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas.

JAV prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) „sprendžia, ar jis nori, kad jis (V. Putinas) atvyktų į susitikimą, ar ne. Tai – jo sprendimas“, žurnalistams sakė M. Pompeo.

„Tikrai paliksiu tai jam“, – pridūrė jis.

M. Pompeo taip pat sakė, kad dabartinio prezidento komanda turi spręsti su Rusija susijusias problemas, kurias jai paliko D. Trumpo pirmtako Baracko Obamos (Barako Obamos) administracija.

„Turime padaryti tvarką daugeliu aspektų“, – teigė jis.

Pasak M. Pompeo, dėl B. Obamos kaltės Rusija „sugebėjo įsitvirtinti Sirijoje ir pasiekti ten didelės sėkmės“. Jis taip pat kalbėjo apie Rusijos kišimąsi į JAV prezidento rinkimus 2016 metais, kuris vyko dirbant B. Obamos administracijai.

„Reikia dažnesnių kontaktų su Rusija“

M. Pompeo teigimu, sprendžiant aktualias problemas būtina aktyvinti kontaktus tarp JAV ir Rusijos.

„Mums reikia dažnesnių kontaktų su Rusija“, – pareiškė jis per spaudos konferenciją Valstybės departamente.

Kalbėdamas apie svarbius kontaktus su Maskva M. Pompeo paminėjo neseniai Vienoje įvykusias derybas dėl strateginio stabilumo.

JAV diplomatijos vadovas sakė, kad kai Rusija priklausė Didžiajam aštuonetui (G-8), JAV turėjo su ja problemų, bet situacija nepasikeitė Maskvą išmetus iš galingųjų valstybių klubo.

„Kai ji buvo G-8 – problemų buvo, o jos ten nebelikus rizikos vis tiek yra“, – teigė M. Pompeo.

Maskvos narystė G-8 buvo neribotam laikui įšaldyta, kai 2014 metais ji aneksavo Krymą ir paskui paskelbė šį pusiasalį Rusijos teritorijos dalimi.

Kremlius tuo pat metu ėmėsi remti prorusiškus separatistus iki šiol tebevykstančiame kare su Kijevo vyriausybe Rytų Ukrainoje.

Tas epizodas buvo paskutinis lašas ilgą laiką prastėjusiuose V. Putino vadovaujamos Rusijos ir Vakarų santykiuose.

2008 metais V. Putinas pasiuntė karius į du Vakarų palaikomo Sakartvelo regionus, kuriuos Maskva laiko nepavaldžiais Tbilisiui. Rusų vyriausybę Europos pareigūnai taip pat kaltina surengus virtinę nužudymų žemyne, be kita ko, panaudojant biologines ir radioaktyvias nuodingas medžiagas Jungtinėje Karalystėje.

D. Trumpas, griežtai kritikuojantis NATO karinį aljansą ir laikantis Europos Sąjungą priešiška varžove prekybos srityje, ne kartą reikalavo švelnesnės politikos Rusijos atžvilgiu.

Žlugus amerikiečių prezidento paskubomis parengtam planui organizuoti tiesioginį G-7 viršūnių susitikimą Vašingtone, besitęsiant koronaviruso pandemijai, Baltųjų rūmų vadovas gegužės gale staiga paskelbė norįs visiškai pertvarkyti organizaciją ir į vėliau šiemet turintį įvykti susitikimą pakviesti Rusiją bei dar kelias valstybes.

D. Trumpas neseniai pavadino Didįjį septynetą, jau daugelį metų laikomą turtingiausių ir labiausiai išsivysčiusių demokratijų svarbiu diplomatijos forumu, „labai pasenusia šalių grupe“.

Vašingtono partneriai iš G-7 nepritaria jo siūlymui pertvarkyti šią organizaciją.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

patarlyte

patarlyte portretas
lauk suneli kol padves kumele....

idomu

idomu portretas
ko kam jam ten tusciai laika leisti? Ten joki svarbus sprendimai nepriiminejami. Paklausyti kaip Trampas,,aukleja,, savo vasalus?

Anonimas

Anonimas portretas
Po kokio penkto ar dešimto kvietimo Putinas gal ir teiksis atvykti. Bet ir tai abejoju. Ko jam ten vykti ? Paklausyti tuščių pliurpalų ?
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių