M. Pompeo tikisi, kad Sudanas greitai pripažins Izraelį

JAV valstybės sekretorius Mike'as Pompeo (Maikas Pompėjas) trečiadienį pareiškė besitikįs, kad Sudanas netrukus pripažins Izraelį, Vašingtonui paskelbus apie planus pašalinti šią arabišką šalį iš terorizmą remiančių valstybių sąrašo.

Pasak M. Pompeo, Jungtinės Valstijos nori, kad visos šalys „pripažintų Izraelį, teisėtą žydų tėvynę, pripažintų jų pamatinę teisę egzistuoti kaip šaliai“.

„Uoliai bendradarbiaujame su jais siekdami įrodyti, kad Sudano vyriausybė turėtų būti suinteresuota priimti tą suverenų sprendimą“, – žurnalistams sakė M. Pompeo.

„Tikimės, kad jie tai padarys, ir tikimės, kad jie tai padarys greitai“, – pridūrė jis.

Amerikiečių prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) pirmadienį pareiškė, kad Jungtinės Valstijos išbrauks Sudaną iš savo terorizmą remiančių valstybių sąrašo, o tai yra vienas pagrindinių vienus metus gyvuojančios civilių palaikomos vyriausybės tikslas.

Pasinaudodama proga daryti įtaką D. Trumpo administracija paprašė Sudano pagalvoti apie santykių su Izraeliu, artimu JAV sąjungininku, normalizavimą. Toks žingsnis būtų svarbus D. Trumpo krikščionių evangelikų elektoratui prieš lapkričio 3 dieną vyksiančius prezidento rinkimus.

Jungtiniai Arabų Emyratai ir Bahreinas praėjusį mėnesį Baltuosiuose rūmuose įsipareigojo pripažinti Izraelį – tai yra reikšmingas pasiekimas premjerui Benjaminui Netanyahu (Benjaminui Netanjahui).

Sudanas buvo priskirtas prie terorizmą remiančių valstybių 1993 metais, kai tuometis diktatorius Omaras al Bashiras (Omaras Baširas) priėmė „al Qaeda“ įkūrėją Osamą bin Ladeną.

Kad išsibrauktų iš „juodojo“ sąrašo, smarkiai suvaržiusio investavimą, pinigų stokojanti Afrikos valstybė sutiko išmokėti 335 mln. dolerių (282 mln. eurų) gyviems po 1998 metais JAV ambasadose Kenijoje ir Tanzanijoje įvykdytų koordinuotų sprogdinimų likusiems žmonėms, taip pat aukų artimiesiems.

M. Pompeo patvirtino, kad Jungtinės Valstijos pradėjo šalinti Sudaną iš šio sąrašo. Kongresas dabar turi 45 dienas prieštaravimams pareikšti.

„Manome, kad tam bus tvirtas abiejų partijų pritarimas, kad tai yra teisingas dalykas“, – sakė M. Pompeo.

 


Šiame straipsnyje: Mike PompeoSudanasIzraelis

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių