M. Pompeo tvirtina, kad D. Trumpas bus prisaikdintas prezidentu antrai kadencijai

JAV valstybės sekretorius Mike'as Pompeo (Maikas Pompeo) antradienį pažadėjo užtikrinti sklandų Amerikos administracijos pasikeitimą, bet tvirtino, kad prezidentu antrai kadencijai bus prisaikdintas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas), nors praeitą savaitę įvykusių rinkimų rezultatai žada pergalę jo varžovui demokratui Joe Bidenui (Džo Baidenui).

„Įvyks sklandus perėjimas prie antrosios Trumpo administracijos“, – per spaudos konferenciją sakė JAV diplomatijos vadovas.

„Pasaulis turi visokeriopai pasitikėti, kad perėjimas, būtinas užtikrinti Valstybės departamento funkcionavimą šiandien... su prezidentu, užimsiančiu postą sausio 20 dieną, minutė po vidurdienio, bus sėkmingas“, – pridūrė M. Pompeo, turėdamas galvoje prezidento inauguracijos datą.

M. Pompeo taip pat paskelbė vyksiantis aplankyti septynių JAV sąjungininkių, nors jos jau pasveikino J. Bideną kaip išrinktąjį prezidentą.

Valstybės sekretorius sakė penktadienį išskrisiantis į Paryžių, paskui vyksiantis į Stambulą ir Sakartvelą, o galiausiai aplankysiantis Jeruzalę ir tris Persijos įlankos arabų valstybes – Saudo Arabiją, Jungtinius Arabų Emyratus ir Katarą.

Per šią kelionę bus aptartos D. Trumpo „istorinės pastangos kurti taiką ir bendradarbiavimą Vidurio Rytuose“, žurnalistams sakė M. Pompeo.

Ši kelionė atrodo būsianti gana kebli, žinant, kad D. Trumpas atkakliai atsisako pripažinti pralaimėjimą rinkimuose ir kad jo administracija kol kas nesiėmė jokių žingsnių ruoštis perduoti valdžią J. Bidenui.

Pasaulio lyderiai, įskaitant didžiąją daugumą JAV sąjungininkų, jau pasveikino J. Bideną kaip išrinktąjį prezidentą.

Tačiau D. Trumpas jo pergalę atsisako pripažinti ir tvirtina, kad rinkimai buvo masiškai klastojami. Prezidentas kai kuriose valstijose inicijavo balsų perskaičiavimą ir teismo tyrimus dėl tariamų pažeidimų.

Paklaustas, ar JAV vis dar turi moralinę teisę skelbti pareiškimus, raginančius užtikrinti laisvus rinkimus kitose šalyse, M. Pompeo atrėžė, kad toks klausimas „absurdiškas“.

„Šis departamentas uoliai rūpinasi užtikrinti, kad rinkimai visame pasaulyje būtų saugūs, laisvi ir sąžiningi, ir mano pareigūnai rizikuoja savo gyvybėmis, kad užtikrintų, jog taip ir būtų“, – tvirtino jis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Paštininkas

Paštininkas portretas
Balsuojant paštu JAV, nereikalaujama asmens dokumento. Gal Lietuvoj taip padarykim. Manau, pašto viršininkas per naktį taptų milijonieriumi

ko gero, POMPEO teisus,

ko gero, POMPEO teisus, portretas
jog su ŽINIASKLAIDOS pagalba k l a s t o j i m o būdu išrinktas BIDENAS negali tapti LAISVOS PASAULIO VALSTYBĖS prezidentu-- tai būtų JAV saulėlydžio pradžia.

Marius

Marius portretas
Storas ir bukas amerikoniškas kvailys.
VISI KOMENTARAI 10

Galerijos

Daugiau straipsnių