Malaizijos lėktuvo katastrofa: daugelyje šalių plevėsuoja pusiau nuleistos vėliavos

Iki pusės stiebo nuleistos vėliavos plevėsuoja daugelyje pasaulio šalių. Tai yra viso pasaulio kančia, užrašė viena australė užuojautų knygoje Nyderlanduose. Nyderlandų visuomenė, netekusi beveik dviejų šimtų piliečių, reaguoja santūriai, o štai Australijos premjeras pareiškė, kad Rusijai nepavyks taip paprastai nusiplauti rankų. Iš viso lėktuvu skrido mažiausiai 11-os šalių piliečiai.

Toli nuo įžūlių rusiškų smogikų, Australijos Brisbene, vienai šeimai tai ne šiaip tragedija. Tai dar ir kraupus ankstesnės tragedijos aidas. Kai prieš keturis mėnesius Malaizijos oro linijų lėktuvas pradingo pakilęs skrydžiui į Pekiną, Georgas ir Irin Burrowsai neteko sūnaus ir marčios. Dabar priešingoje pasaulio pusėje kažkur stepėje guli jų anūkės ir jos vyro palaikai. Jie skrido namo po mėnesio atostogų.

„Po anos tragedijos tai atrodo neįmanoma, bet taip nutiko. Ne kažin ką galime padaryti“, – sako žuvusiosios senelis G. Burrowsas.

Vėliavos pusiau nuleistos Australijoje, netekusioje 28-ų piliečių. Australija neatšaukė kvietimo Vladimirui Putinui į Didžiojo dvidešimtuko susitikimą rudenį, net kai jis išmestas iš Didžiojo aštuoneto, bet po tokių premjero žodžių kažin ar jis pats norės atvažiuoti.

„Australija, kaip galite tikėtis, labai niūriai žiūri į šalis, kurios skatina australų žudymą. Mes į tai žiūrime labai niūrai ir tikrai nepatikėsime, kad Rusija gali nusiplauti rankas dėl savo atsakomybės vien todėl, kad tai įvyko Ukrainos oro erdvėje. Visi mes žinome, kas nutiko Ukrainoje“, – teigia Australijos ministras pirmininkas Tony Abbottas.

Po tokių žodžių užsienio reikalų ministrei Maskva pasakė, kad niekas iš Užsienio reikalų ministerijos vadovybės nenorės su ja kalbėtis telefonu.

Dvylika tūkstančių pasaulinės AIDS konferencijos dalyvių pagerbia mokslininkus, žuvusius pakeliui, tarp jų ir pasaulinio garso ligos tyrėją. Buvęs Amerikos prezidentas Billas Clintonas juos vadina kankiniais. Tačiau žuvo ne šimtas delegatų, kaip skelbė netgi prezidentas Barackas Obama, o tik šeši.

„Mūsų kolegos keliavo, nes buvo pasišventę padaryti galą AIDS. Mes pagerbsime jų atsidavimą ir saugosime jų atminimą širdyse“, – tikina Tarptautinės AIDS draugijos pirmininkė prof. Francoise Barre-Sinoussi.

Kvala Lumpūre, kurio lėktuvas taip ir nepasiekė, tragedija vėl atvėrė tik bepradedančią gyti ano, dingusio, Malaizijos oro linijų lėktuvo žaizdą. Jei tik yra kokia paguoda, tai nebent kad šįkart bent aišku, kur ieškoti 44 kūnų. Tąsyk viena palydovė stebuklingai liko gyva, pasikeitusi su kolege. Bet dabar neteko vyro, irgi lėktuvo palydovo, – jis taip pat pasikeitė su kolega ir išskrido į lemtingąjį reisą. Tragedija palietė ir premjerą bei jo pusbrolį gynybos ministrą. Jų senelio antroji žmona taip pat žuvo.

„Taip, aš labai piktas, bet ką galime padaryti? Aš gynybos ministras, o mano mamos pamotė tame lėktuve – tai pyktis nepadės“, – sako Malaizijos gynybos ministras Hishammuddinas Husseinas.

Oro uoste, iš kurio pakilo Malaizijos lėktuvas su beveik trimis šimtais keleivių, – Užuojautų knyga. Šeštoji pagal dydį tragedija pasaulio aviacijos istorijoje skaudžiai priimama vienoje iš pasaulio kryžkelių Schipholyje, Nyderlanduose. Penktadienį Užuojautų knygoje rašėsi ir karalystės valdovai. Nyderlandų politikoje neįprasta rodyti emocijų, ir skaudžiausią netektį patyrusios šalies premjeras kol kas nekaltina nieko.

„Norime iškasti visus faktus, ir kai paaiškės, kad tai ataka, tada aš asmeniškai užtikrinsiu, kad kaltininkai būtų sumedžioti ir deramai nubausti“, – tikina Nyderlandų ministras pirmininkas Markas Rutte.

194 Nyderlandų piliečių atminimas buvo pagerbiamas tylos minutėmis – šaliai tai antroji pagal aukų skaičių tragedija.

Britanija neteko dešimties piliečių, ir naujasis jos diplomatijos vadovas Rusijos veiksmus vertina griežtai.

„Tai ne Rusija prieš Vakarus. Visa tarptautinė bendruomenė reikalauja deramo priėjimo prie katastrofos vietos, kad būtų galima tinkamai surasti aukų kūnus ir užtikrinti įrodymų saugumą. Rusijos vaidmuo dėl jos įtakos separatistams esminis, ir pasaulio akys bus nukreiptos į Rusiją, kad per kelias valandas ji įvykdytų savo įsipareigojimus“, – sako Didžiosios Britanijos užsienio reikalų sekretorius Philipas Hammondas.

Gėlės prie Nyderlandų bei Malaizijos ambasadų ir Maskvoje, nors Rusijos auditoriją valstybės kontroliuojama žiniasklaida atakuoja pačiomis įvairiausiomis sąmokslo teorijomis, tik trumpai paminėdamos tą versiją, kurios vis labiau laikosi visas pasaulis. Tačiau ir čia daug suprantančių, kas kaltas dėl didžiausios aviacijos tragedijos per 18 metų, neskaičiuojant Rugsėjo 11-osios išpuolių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių