Pereiti į pagrindinį turinį

Maskvai – šaltas H.Clinton atsisveikinimas

JAV valstybės sekretorės postą rytoj paliksianti Hillary Clinton atsisveikindama nepagailėjo kritikos Maskvai, o ši nutraukė dar vieną bendradarbiavimo su Vašingtonu sutartį.

"Rusija kenkia pati sau"

Duodama atsisveikinimo interviu radijui "National Public Radio" H.Clinton apibendrino savo ketverių metų darbą valstybės sekretorės poste. Komentuodama Maskvos sprendimą uždrausti amerikiečiams įsivaikinti rusų vaikus ir JAV Tarptautinės plėtros agentūros (USAID) veiklą, ji sakė, kad šitaip Rusija kenkia pati sau.

"Manau, labai tragiška, kad ji uždraudė įsivaikinti, ypač dėl tų vaikų, kurių įvaikinimo procedūros jau buvo pradėtos ir kurie daugiau niekada neturės galimybės turėti šeimą. Jie gyvens prieglaudose, kol užaugs. Mes žinome, kaip tai būna sunku ir tragiška", – kalbėjo H.Clinton.

"Rusija pakenkė pati sau, išmesdama iš šalies USAID, kuri dirbo visose srityse – nuo kovos su tuberkulioze iki pagalbos steigiant pirmas hipotekos bendroves Rusijoje. Tai iš tiesų kenkia Rusijos tautai. O mes su savo pinigais ir pagalba tiesiog nueisim kitur, kur mus sutiks svetingai", – sakė postą paliekanti JAV diplomatijos vadovė.

Politikė pridūrė: "Manau, turėtume palaukti ir pamatyti, kokie yra naujos Rusijos valdžios tikrieji tikslai."

Nutraukė sutartį

Tačiau ilgai laukti neteko. Rusija šią savaitę nusprendė atšaukti sutartį su Vašingtonu dėl bendradarbiavimo teisėsaugos ir narkotikų kontrolės srityje.

Įsake, kurį pasirašė premjeras Dmitrijus Medvedevas ir kuris vakar buvo paskelbtas vyriausybės tinklalapyje, nurodoma, kad susitarimas, įsigaliojęs 2002 m., "neatspindi dabartinių realijų ir išnaudojo savo potencialą".

Pranešime teigiama, kad sutartis dėl bendradarbiavimo teisėsaugos ir kovos su narkotikais srityje apibrėžia finansinę pagalbą, kurią Jungtinės Valstijos teikdavo atitinkamoms Rusijos programoms.

Santykiai prastėja

Šis Kremliaus žingsnis laikomas dar vienu ženklu, rodančiu blogėjančius ryšius tarp buvusių Šaltojo karo priešininkių po to, kai į valdžią pernai grįžo Vladimiras Putinas.

"Rusija reformuoja savo santykius su JAV, – socialiniame tinkle "Twitter" rašė Valstybės Dūmos užsienio reikalų komiteto pirmininkas Aleksejus Puškovas. – Per pusmetį nutrauktas jau trečias susitarimas. Atsisveikiname su priklausomybe nuo pirmosios valstybės pasaulyje."

Maskva nepatenkinta dėl pernai Jungtinių Valstijų priimto teisės akto, numatančio sankcijas numanomiems žmogaus teisių pažeidėjams Rusijoje. Maskva į tai reagavo priimdama panašų įstatymą ir uždrausdama JAV šeimoms įsivaikinti Rusijoje.

Žaidžia jausmais

Maskvos Carnegie centro vadovas Dmitrijus Treninas teigė, kad prezidentas V.Putinas žaidžia rusų patriotiniais jausmais, kaltindamas JAV kišimusi į Rusijos politiką ir vadindamas opozicijos atstovus išdavikais, dirbančiais priešiškai valstybei.

"V.Putinas stengiasi kiek įmanoma sumažinti JAV įtaką Rusijos vidaus politikai, – aiškino politologas. – Aš manau, bus daug nuostolių, bet valdžia tiki, kad laimės daugiau: tie, kas prieštarauja valdžiai, bus laikomi penktąja kolona, nepatriotais ir netgi išdavikais."

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų