Politologas apie Ukrainai pažadėtus tankus: yra vienas labai svarbus dalykas

  • Teksto dydis:

Vokietija, JAV ir kitos šalys pažadėjo Ukrainai tankų. Politologai sako, kad dabar svarbus kitas klausimas, kada jie bus pristatyti. Apie tai – LNK interviu su Mykolo Romerio universiteto politologu Alvydu Medalinsku.

– Ar Ukraina dabar gali lengviau atsikvėpti?

– Na, visai atsikvėpti tikrai negali. Vienas labai svarbus dalykas – laiko faktorius, kada tie tankai Ukrainą pasieks. Kiek stebėjau situaciją, Rusijos tankai jau yra fronte. Tad dabar kyla klausimas, kas – pirmas. Neatmetu varianto, kad Rusija, matydama tą Vakarų tankų pajudėjimą į frontą, gali bandyti smogti pirma. Ukraina įvairiuose taškuose rengia galimus įtvirtinimus. Ji ruošiasi numatydama, kad Rusijos pajėgos puls pirmiau nei pati bus pajėgi tai padaryti, atvykus šiai vakarietiškai šarvuotai technikai.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

– Ar žinoma, kur gali vykti šie tankų mūšiai?

– Jeigu mes kalbame apie tankus ir šarvuočius, tai yra neurbanizuota Donbaso teritorija. Tai yra stepės. Nuo Zaporižės į pietus link Krymo ir Azovo jūros. Tai mes čia kalbame apie ukrainietišką dimensiją. O jeigu kalbame apie rusišką dimensiją, tai – Ugledaro kryptis, Rusija jau bandė paimti per šias dienas, apsupti. Ši kryptis turėtų būti svarbi, jei rusai pasislinktų daugiau per Bachmutą, Soledarą, Avdijivką ir kt. Tada atsiranda naujas Ukrainos gynybos ruožas: Slovjanskas, Konstantinovka ir kt. Bet, aišku, rusai dar neužėmė Marinkos. Ten vyksta intensyvūs mūšiai. Bet Marinka, ir Avdijivkas yra labai stipriai įtvirtinti. Kol kas ten prasiveržimo nėra, bet rusai galvoja, kad jie gali čia prasiskinti kelią.

Neatmetu varianto, kad Rusija, matydama tą Vakarų tankų pajudėjimą į frontą, gali bandyti smogti pirma.

– Kalbama, kad Vokietija persigalvojo. Ar tą delsimą galima sieti su Ukrainoje driokstelėjusiais skandalais?

– Nemanau, kad kažkas yra bendra tarp šių korupcijos skandalų, kurie Ukrainoje driokstelėjo vienas po kito. Greičiau Vokietijos delsimą siečiau su jų istorine atmintimi – būtent karo su Rusija.

Olafas Scholzas sakydamas, kad jei amerikiečiai duos „Abrams“ tankus, tuomet jie duos „Leopard“ tankus, iš esmės išjudino šį klausimą. Nes anksčiau amerikiečiai daugiau spaudė vokiečius, kad jie duotų „Leopardus“. Todėl, kad šiuos tankus ne tik paprasčiau valdyti. Dar ir todėl, kad „Leopard“ tankų yra daugiau Europoje ir jie gali daug greičiau atkeliauti į Ukrainą. O iš to paties modelio tankų geriau formuoti karinius junginius. Nors kitos šalys irgi žada siųsti tankų, bet pagrindiniai junginiai gali būti formuojami iš „Leopard“, o kiti būtų kaip papildoma paspirtis. Vien žinia, kad pati Vokietija duoda tankų ir kad sutiko, jog ir kiti siųstų juos kariaujančiai Ukrainai, jau yra labai svarbi.  


Šiame straipsnyje: LNK turinystankaivokietijaJAVUkrainakarasRusijapultikaras Ukrainoje

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių