Pereiti į pagrindinį turinį

Meksikos įlankoje agonija baigėsi?

Trukmė: naftos išsiliejimą pavyko sustabdyti tik po trijų mėnesių.
Trukmė: naftos išsiliejimą pavyko sustabdyti tik po trijų mėnesių. / "Reuters" nuotr.

Britų naftos gigantei "British Petroleum" (BP), regis, pavyko sustabdyti ekologinę katastrofą Meksikos įlankoje. Apsauginis gaubtas, įrengtas virš avarijos sugadinto gręžinio, sustabdė naftos nutekėjimą.

Nuotėkio nenustatyta

Naftos nuotėkis iš gręžinio neužfiksuotas nuo 19.25 val. Grinvičo laiku ketvirtadienį. Tai įvyko pirmą kartą per tris mėnesius po to, kai prasidėjo didžiausia ekologinė katastrofa JAV istorijoje.

Kaip pareiškė BP vyresnysis viceprezidentas Kentas Wellsas, atsargiai optimistiškai vertindamas operacijos eigą, jokio naftos nuotėkio iš po gaubto kol kas nenustatyta.

Pasak jo, sprendžiant iš visko, gręžinys uždarytas sandariai ir "tas faktas, kad slėgis po gaubtu didėja, leidžia mums tikėti, jog bandymas sėkmingas".

Gaubtas – tik laikinai

JAV prezidentas Barackas Obama, kurio administracija smarkiai spaudžia BP kiek įmanoma greičiau sustabdyti naftos nuotėkį, džiaugėsi naujienomis ir pavadino tai "teigiamu ženklu".

Tačiau prezidentas įspėjo, kad problema nebus išspręsta, kol nebus baigtas gręžti specialus gręžinys.

Tam pritarė ir JAV kranto apsaugos atsargos generolas Thadas Allenas, kuruojantis naftos išsiliejimo padarinių likvidavimą. Jis pabrėžė, kad gaubtas – tik laikinas problemos sprendimas, o galutinai nutraukti naftos nuotėkį bus galima tik baigus gręžti atšakinį gręžinį.

Gręžimo darbai tebevyksta, BP tikisi, kad atšakinis gręžinys perkirs avarijos ištikto gręžinio vamzdį iki liepos pabaigos. Paskui iki rugpjūčio vidurio gręžinį bus galima užcementuoti.

Milžiniški nuostoliai

Avarija įvyko balandžio 20 d., kai įvykus sprogimui ir nuskendus "Deepwater Horizon" gręžimo platformai žuvo 11 darbininkų.

Naftos išsiliejimas padarė labai didelę žalą Meksikos įlankos pakrantei: turistai nebeatvažiuoja į užterštus paplūdimius, o žvejybos zonas teko uždaryti. Milžiniška teršalų dėmė niokojo penkių valstijų – Teksaso, Luizianos, Misisipės, Alabamos ir Floridos – pakrantę ir kėlė vis didesnį pavojų vietos florai ir faunai.

Avarijos padarinių likvidavimo operacija BP kol kas atsiėjo 3,5 mlrd. JAV dolerių. Bendrovė jau kompensavo 32 tūkst. fizinių ir juridinių asmenų padarytą žalą, kuri siekė 200 mln. dolerių.

BP nagrinėja dar 17 tūkst. ieškinių dėl žalos atlyginimo, o 61 tūkst. atvejų paprašė papildomos informacijos.

Brangiai atsieinantis teršalų valymas veikiausiai truks ne vienus metus.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų