Pereiti į pagrindinį turinį

Meksikos ministras: galimybė apmokėti JAV sienos statybas – nesvarstytina

2017-01-27 06:11
BNS inf.

Meksika nori tartis su Jungtinėmis Valstijomis, kad išlaikytų gerus ryšius, bet scenarijus, kad šalis apmokės JAV prezidento Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo) planuojamą pastatyti pasienio sieną yra „nesvarstytinas“, ketvirtadienį pareiškė meksikiečių užsienio reikalų ministras Luisas Videgaray (Luisas Videgarajus).

Luisas Videgaray
Luisas Videgaray / Scanpix nuotr.

„Esama nesvarstytinų dalykų – dalykų, dėl kurių negalima derėtis ir dėl kurių nebus deramasi. Faktas, kad šnekama, jog Meksika turėtų apmokėti tą sieną, yra paprasčiausiai nesvarstytinas“, – L.Videgaray sakė per spaudos konferenciją Meksikos ambasadoje Vašingtone.

Kaip ir žadėjo per savo rinkimų kampaniją, D.Trumpas trečiadienį nurodė JAV pareigūnams pradėti projektuoti ir statyti tvorą palei 3,2 tūkst. km ilgio JAV ir Meksikos sieną.

Baltieji rūmai iškėlė idėją, kad importas iš Meksikos gali būti apmokestintas 20 proc. tarifu, o gautos lėšos būtų panaudotos sienos statybai finansuoti. Vis dėlto vėliau nuo šio sumanymo buvo atsitraukta ir pareikšta, kad tai tėra viena iš daugelio idėjų.

L.Videgaray ketvirtadienį sakė, kad toks mokestis tik pakenktų amerikiečiams.

„Čia, Jungtinėse Valstijose, avokadai, skalbimo mašinos, televizoriai – daug dalykų, kuriuos šiaurės amerikiečių šeimos mėgsta pirkti ir kurie yra brangūs – kainuotų daugiau“, – perspėjo ministras.

„Ir už visa tai mokėtų Amerikos vartotojas“, – pridūrė jis.

Diplomatijos vadovas ketvirtadienį apsilankė Baltuosiuose rūmuose, kad padėtų pasirengti planuotam Meksikos prezidento Enrique Penos Nieto (Enrikės Penjos Njeto) vizitui. Tačiau tuo metu jo delegacija buvo informuota, apie D.Trumpo žinutę, kurioje prezidentas pareiškė, jog jeigu Meksika nenori apmokėti sienos statybų, ji turėtų atšaukti šį vizitą.

E.Pena Nieto vėliau per tviterį paskelbė informavęs Baltuosius rūmus, kad jis ateinančią savaitę „nedalyvaus darbo susitikime“.

„Pripažįstame, kad tai yra naujų ryšių su prezidentu Trumpu ir jo vyriausybe pradžia. Pripažįstame, kad, kaip sakė prezidentas Pena Nieto, esame pasiruošę derėtis. Turime aiškius prioritetus ir uždavinius“, – sakė L.Videgaray.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų