Mianmare sudužus kariniam lėktuvui žuvo 12 žmonių

Mianmaro centriniame regione netoli Mandalėjaus miesto ketvirtadienį prastu oru sudužus kariniam lėktuvui, žuvo 12 žmonių, pranešė chuntos atstovas.

Lėktuvas, kuriuo skrido šeši įgulos nariai ir aštuoni keleiviai, ketvirtadienį ryte išskrido iš sostinės Neipido į Pjin U Lviną Mandalėjaus regione.

Vietos žiniasklaidos parodytoje medžiagoje matyti nuolaužos, išbarstytos aplink deformuotą lėktuvo korpusą, gulintį atviroje vietoje netoli elektros linijų stulpų, taip pat nedidelis į padangę kylančių dūmų kamuolys. Naujienų agentūra AFP nesugebėjo patvirtinti šios medžiagos autentiškumo.

Avarinėms tarnyboms pavyko išgelbėti vieną berniuką ir lėktuvo įgulai priklausantį seržantą, nurodoma pranešime, priduriant, kad abudu buvo nugabenti į netoliese esančią karinę ligoninę.

Orlaivyje buvo Kavisara, įžymus vienuolis iš netoli Neipido įsikūrusio Zai Konės vienuolyno, ir septyni aukotojai, keliavę į Pjin U Lviną, kad atidarytų religinį renginį, sakoma pranešime.

Pjin U Lvine yra įsikūrusi Gynybos tarnybų akademija, kur rengiami aukščiausi chuntos pareigūnai. Šią akademiją yra baigęs ir chuntos lyderis Minas Aungas Hlaingas.

Pasak valstybinės žiniasklaidos, pastarasis aplankė minėtą vienuolyną ir pagerbė vyriausiąjį vienuolį vasario 3 dieną – dvi dienos po perversmo, per kurį buvo nušalinta civilinė lyderė Aung San Suu Kyi (Aung San Su Či).

Mianmaras nuo to laiko yra apimtas chaoso: masiniai protestai trikdo kasdienį gyvenimą, o jo ekonomika yra paralyžiuota

Mianmaro budistų vienuoliai vadovavo ankstesnei kovai su kariškių valdymu, bet nesutaria dėl vasario 1-osios perversmo, nutraukusio jauną šalies demokratiją. Kai kurie garsūs religiniai lyderiai gynė naująją chuntą.

Kariškiai stengėsi masinius protestus nuslopinti brutaliomis priemonėmis ir per šią kampaniją jau žuvo daugiau kaip 800 civilių, nurodo viena vietos stebėtojų grupė.

Tai paskatino civilius kai kuriose vietovėse suformuoti „gynybos pajėgas“, o kai kurios Mianmaro etninių sukilėlių armijos suintensyvino puolimus prieš kariuomenę.

Praėjusį mėnesį etninė Kačinų nepriklausomybės armija (KNA), dešimtmečius tęsianti sukilimą prieš kariuomenę, per įnirtingus susirėmimus numušė armijos sraigtasparnį.

Prieš vasario 1 dienos perversmą, kai kariškiai nušalino šalies civilinę lyderę Aung San Suu Kyi (Aung San Su Či), lėktuvų katastrofos Mianmare buvo dažnos dėl nepakankamo aviacijos sektoriaus išvystymo.

Komercinei bei karinei aviacijai Mianmare problemų kelia ir musonų sezonas.

2017 metais Andamanų jūroje nukritus kariškių lėktuvui žuvo visi 122 jame buvę žmonės. Dėl šios aviacijos nelaimės – vienos didžiausių per šalies istoriją – pareigūnai kaltino prastas oro sąlygas.

2015 metais bendrovės „Air Bagan“ keleiviniam lėktuvui prastu oru nulėkus nuo tūpimo tako žuvo vienas keleivis ir vienas ant žemės buvęs žmogus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių