Mianmaro chunta anuliavo Aung San Suu Kyi partijos laimėtų 2020-ųjų rinkimų rezultatus

Mianmaro chunta pirmadienį anuliavo 2020 metų rinkimų, kuriuos laimėjo suimtos civilinės lyderės Aung San Suu Kyi (Aung San Su Či) partija, rezultatus ir paskelbė, kad jie „nebuvo laisvi ir teisingi“.

Tokia žinia nuskambėjo praėjus beveik pusmečiui nuo šios Nobelio premijos laureatės nušalinimo per valstybės perversmą.

Atlikus tyrimus buvo nustatyta daugiau nei 11 mln. sukčiavimo atvejų per rinkimus, per kuriuos Aung San Suu Kyi „Nacionalinė lyga už demokratiją“ (NLD) užtikrintai įveikė kariškių remiamą opoziciją, pareiškė chuntos paskirta rinkimų komisija.

NLD „mėgino perimti valstybės valdžią iš ne NLD partijų ir kandidatų, piktnaudžiaudama suvaržymais dėl COVID-19“, pažymėjo komisijos pirmininkas Theinas Soe (Teinas So).

Jo teigimu, balsavimas „nebuvo nei laisvas, nei teisingas, todėl 2020 metų rinkimų rezultatai yra anuliuoti.“

Komisijos vadovas nepatikslino, ar 54 mln. gyventojų turinčioje šalyje bus surengti nauji rinkimai.

Chunta anksčiau žadėjo surengti naujus rinkimus per ateinančius dvejus metus, bet tuo pat metu pagrasino išformuoti NLD.

Aung San Suu Kyi yra sulaikyta nuo perversmo dienos ir sulaukė virtinės kaltinimų – nuo koronaviruso suvaržymų nepaisymo iki neteisėto radijo stotelių įvežimo. Dabar jai gresia būti pasiųstai už grotų daugiau nei dešimtmečiui.

Mianmaras yra apimtas chaoso nuo tada, kai kariuomenė užgrobė valdžią. Chuntai pradėjus malšinti kilusius protestus žuvo daugiau nei 900 žmonių, rodo vienos stebėjimo grupės duomenys.

Be to, intensyvėjanti koronaviruso banga sukėlė sumaištį šalyje, o daugelis gydymo įstaigų yra tuščios dėl prodemokratinį judėjimą palaikančių medikų streiko.

Pasaulio banko duomenimis, 2021 metais Mianmaro ekonomika turėtų susitraukti 18 proc. dėl plataus masto neramumų, įsiplieskusių po perversmo ir trečiosios koronaviruso bangos.

Per 2020 metų rinkimus NLD užsitikrino didesnę elektorato paramą nei per ankstesnius rinkimus, įvykusius 2015 metais.

Savo ataskaitoje apie 2020 metų rinkimus stebėjimo organizacija „Asian Network for Free Elections“ nustatė, kad tas balsavimas „daugiausia atspindėjo liaudies valią“.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Nuomonė

Nuomonė portretas
Galėtų tą įžūlią bobą pakarti ir baigtųsi problemos. Birmietiška Landsbergio atmaina....
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių