Minėdami Jeruzalės dieną protestuotojai degino Izraelio ir JAV vėliavas

  • Teksto dydis:

Minėdami Jeruzalės (Kudso) dieną Teherane iraniečiai degino JAV prezidento Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo) iškamšas, o Irako sostinėje Irano palaikomų sukarintų pajėgų nariai žygiavo kojomis trypdami didžiulę Izraelio valstybinę vėliavą.

Kasmet vykstančios protesto akcijos vyko D. Trumpo administracijai bandant „parduoti“ savo ilgai lauktą Izraelio ir palestiniečių taikos planą.

Nuo 1979 metų Islamo revoliucijos pradžios Iranas kasmet musulmonams švento Ramadano mėnesio paskutinį penktadienį mini Kudso dieną ir sako, kad tai yra proga pademonstruoti paramą palestiniečiams. Al Kudsas yra arabiškas Jeruzalės pavadinimas.

Izraelis Iraną laiko savo nesutaikomu priešu Artimuosiuose Rytuose. Teheranas nepripažįsta Izraelio ir remia kovotojų grupuotes „Hamas“ ir „Hizbollah“.

Šiemetiniai protestai vyksta Baltiesiems rūmams reklamuojant birželio 25–26 dienomis Bahreine vyksiantį susitikimą kaip pirmą seniai laukiamo amerikiečių plano dėl Artimųjų Rytų taikos fazę. Planas, kurio detalės dar neskelbiamos, apima dideles investicijas ir infrastruktūros darbus palestiniečių teritorijose, didele dalimi finansuojant turtingoms arabų šalims.

Iš surinktos informacijos galima spręsti, kad plane apeinamas arba ignoruojamas ilgametis palestiniečių nepriklausomybės siekis. Jį jau atmetė palestiniečių lyderiai ir didžioji dalis arabų valstybių.

Palestiniečių lyderiai jau pareiškė, kad šiame viršūnių susitikime nedalyvaus. Amerikiečių pareigūnai nurodo, kad Bahreino konferencijoje nebus kalbama apie esminius konflikto politinius klausimus: dėl Palestinos valstybės sienų, Jeruzalės statuso, palestiniečių pabėgėlių likimo arba Izraelio saugumo reikalavimų.

Irano sostinėje prasidėjus demonstracijoms jų dalyviai degino JAV ir Izraelio vėliavas, o taip pat D. Trumpo ir Izraelio premjero Benjamino Netanyahu (Benjamino Netanjahaus) iškamšas. Vėliau skirtingose vietose vykusių demonstracijų dalyviai pasuko prie Teherano universiteto, kur prasidėjus penktadienio vidurdienio pamaldoms akcija baigėsi. Panašios eitynės vyko 950 šalies miestų ir gyvenviečių.

Teherane vykusioje demonstracijoje dalyvavo daug aukšto rango Irano pareigūnų, įskaitant prezidentą Hassaną Rouhani (Hasaną Rouhanį) ir užsienio reikalų ministrą Javadą Zarifą (Džavadą Zarifą). Jie abu pašiepė D. Trumpo administracijos vadinamąjį „Šimtmečio sandorio“ taikos planą, pranašaudami jam nesėkmę.

„Gaila, kad kai kurie arabų lyderiai turi iliuziją, jog remdami Netanyahu jie gali pasiekti savo tikslų“, – sakė J. Zarifas per mitingą Teherane.  Jo kalbą transliavo Irano valstybinės televizijos filialas „Telegram“.

Irano naujienų agentūra „Tasnim“ pranešė, kad vakarinės Kurdistano provincijos policijos pareigūnai užkirto kelią teroristinei operacijai prieš Kudso dienos minėjimą Sanandadžo mieste. Buvo suimti trys įtariami kovotojai. Tačiau nenurodoma, kur jie buvo suimti ir su kuo yra siejami.

Irake šimtai šiitų sukarintų pajėgų narių surengė karinį paradą Palestinos gatvėje Bagdado centre. Kai kurie jų degino Izraelio ir JAV vėliavas.

„Žmonės mūsų regione ir pasaulyje yra išvarginti Trumpo ir Jungtinių Valstijų politikos, bandymo daryti poveikį žmonių valiai. Šiandien vyksta didelis pasipriešinimas Trumpo sprendimui aneksuoti Jeruzalę ir laikyti ją Izraelio sostine“,  – sakė Irano palaikomo judėjimo „Badr“ lyderis Moinas al Kazemi (Moinas Kazemis).

Demonstraciją organizavo Irano remiamos sukarintos pajėgos, bendrai vadinamos Liaudies mobilizacijos pajėgomis. Uniformuoti jų nariai žygiavo nešdami geltonas vėliavas, lydimi Irako federalinės policijos automoblių.

„Mes melsimės Kudse“, – skelbė kai kurie transparantai.

Tuo metu Sirijos sostinėje Damaske keli šimtai sirų ir palestiniečių žygiavo nuo Hamidijos turgavietės iki garsiosios Umajado mečetės senamiestyje. Kai kurie jų skandavo antiizraelietiškus šūkius, mojavo Sirijos ir Palestinos vėliavomis.

„Šimtmečio sandoriui – ne“, – skelbė vienas transparantas.

„Mūsų palestiniečiai ir laisvi arabų valstybių žmonės suardys šimtmečio sandorį“, – buvo rašoma kitame.



NAUJAUSI KOMENTARAI

taip

taip portretas
zydai lenda visur jie jau ir pentagona su kongresu uzvalde kur viska lemia pinigai o Jeruzale tai prisijunge irgi ne uz aciu o uz marionetes posta o triubina kad tai rusai....

...

... portretas
Ach: „Žmonės mūsų regione ir pasaulyje yra išvarginti Trumpo ir Jungtinių Valstijų politikos, bandymo daryti poveikį žmonių valiai. Šiandien vyksta didelis pasipriešinimas Trumpo sprendimui aneksuoti Jeruzalę ir laikyti ją Izraelio sostine“ - žydai net ir MŪSŲ Vilnių savo Jeruzale vadina...
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių