Ministro patarėja: Ukraina turi galingą poveikio Vengrijai svertą – „Družbos“ naftotiekį

Vengrija pasinaudojo Rusijos karu prieš Ukrainą ir iš esmės šantažuoja Europos Sąjungą, bet Ukraina turi kuo atsakyti.

Tai per nuotolines diskusijas Kyjivo saugumo forume pareiškė Ukrainos energetikos ministro patarėja Olena Zerkal, praneša „Ukrinform“.

„Kalbant apie Vengriją, tai ji pasinaudojo situacija. Mes ir Europos Sąjunga iš esmės suteikėme jai tokią galimybę“, – sakė patarėja.

Anot O. Zerkal, Vengrijos „apetitas“ dėl ES fondų kasdien auga. „Ir jie nusprendė, jog išmušė jų žvaigždžių valanda, kai galima reikalauti visko, ko tik nori, kad tik būtų išsaugota Europos vienybė“, - piktinosi ministro patarėja.

Ji apgailestavo, kad Vengrijai buvo leista tai daryti.

„Europos Komisijai teko keisti savo politiką ir leisti Vengrijai naudoti ES lėšas netgi naujo naftotiekio tiesimui, jau nekalbant apie savo naftos perdirbimo įmonių modernizavimą“, – teigė O. Zerkal.

„Bet tai dar ne viskas. Jie gauna visas lėšas, kurios buvo įšaldytos, pagal kitas programas. Ir tai iš tiesų liūdina, nes Ukrainos rankose yra puikus svertas – „Družbos“ naftotiekis“, – pareiškė patarėja.

Pasak jos, į Vengriją eina atskira „Družbos“ naftotiekio atšaka, kuriai gali „kažkas atsitikti“.

„Mano manymu, būtų labai pravartu, jeigu jam (naftotiekiui) kažkas nutiktų. Bet tai turi spręsti vyriausybė ir prezidentas. Ar mes tikrai norime kalbėtis su Orbanu ta kalba, kurią jis supranta ir primeta Europos Sąjungai, ar mes tam dar nepasirengę“, – konstatavo O. Zerkal.

Kaip jau buvo pranešta, Vengrija blokuoja šeštąjį ES sankcijų Rusijai paketą, kuriame numatomas ir naftos embargas.


Šiame straipsnyje: karas UkrainojeVengrijanaftotiekis

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių