Ministro pavaduotojas: Astravo AE pradės gaminti elektrą iki lapkričio

Baltarusijos (Astravo) atominės elektrinės paleidimo darbai vyksta pagal grafiką, pirmosios kilovatvalandės turėtų būti pagaminti iki šių metų lapkričio. Tai interviu Baltarusijos leidiniui „Respublika“ pareiškė šalies energetikos ministro pavaduotojas Michailas Michadiukas.

„Darbai vyksta pagal grafiką. Mums svarbiausias prioritetas – saugumas. Jokios skubos, viskas atliekama griežtai pagal reglamentą, kontroliuojant Valstybiniam branduolinio ir radiacinio saugumo departamentui. Ruošiamasi paleisti reaktorių minimalia kontroliuojama galia. Kitas etapas – energetinis paleidimas prijungiant bloką prie šalies energetikos sistemos. Planuojama, kad iki lapkričio jėgainėje bus pagamintos pirmosios kilovatvalandės“, – teigė jis.

Pasak ministro pavaduotojo, jėgainė statoma glaudžiai bendradarbiaujant su tarptautinėmis organizacijomis, pirmiausia – su TATENA, „kurios ekspertai patvirtino Baltarusijos AE saugumą“.

Komentuodamas Lietuvos poziciją dėl Astravo AE ir jos sprendimą nepraleisti elektros energijos iš Baltarusijos per savo tinklą, M. Michadiukas tvirtino, jog, jo manymu, „Lietuvos atstovų pareiškimai yra daugiau politinio pobūdžio, jais dažnai siekiama komplikuoti situaciją, sudaryti pasaulio bendrijai neigiamą nuomonę apie Baltarusiją“.

Pasak ministro pavaduotojo, jeigu Lietuva nesuteiks praleidžiamųjų pajėgumų, yra parengtas atsarginis planas, užtikrinsiantis patikimą Baltarusijos energetikos sistemos darbą.

Rugpjūčio 25 d. Latvijos ministras pirmininkas Krišjanis Karinis pareiškė, jog jo šalis nebepirks ir nebeparduos elektros energijos Baltarusijai, jeigu bus paleista Astravo atominė elektrinė.

Baltarusija 2 400 MW galios atominę elektrinę stato netoli Astravo miesto, kuris yra nuo Vilniaus tik už 50 kilometrų. Jėgainę sudarys du 1 200 MW galios blokai.

ELTA primena, kad į Astravo AE pirmojo bloko reaktorių jau pradėtas krauti branduolinis kuras. Energetinis Astravo AE paleidimas ir prijungimas prie Baltarusijos elektros energijos sistemos planuojamas ketvirtąjį šių metų ketvirtį.



NAUJAUSI KOMENTARAI

prades

prades portretas
gsminti iki lapkricio,o toliau ne ?

energetikas

energetikas portretas
gera naujiena , laukiu ,nesulaukiu

Apsisikit

Apsisikit portretas
Is baimes,parekaukit,sankcijos Lukosenkos nesuveike.
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių