Pereiti į pagrindinį turinį

Mirtini siuntiniai tikslo nepasiekė

2010-11-02 23:59
Profesionalas: JAV pareigūnai įtaria, kad įmantrius sprogstamuosius užtaisus, kurių vienas buvo paslėptas spausdintuve, sukonstravo Ibrahimas Hassanas al Asiri.
Profesionalas: JAV pareigūnai įtaria, kad įmantrius sprogstamuosius užtaisus, kurių vienas buvo paslėptas spausdintuve, sukonstravo Ibrahimas Hassanas al Asiri. / "Reuters" nuotr.

Perimti teroristų siuntiniai savaitgalį sukėlė ant kojų JAV, Didžiosios Britanijos, Dubajaus ir Jemeno saugumo tarnybas.

Bomba spausdintuve

Dubajuje ir Didžiojoje Britanijoje transportiniuose lėktuvuose penktadienio vakarą rasti du siuntiniai su sprogmenimis, adresuoti sinagogoms Čikagoje. Abu jie buvo išsiųsti iš Jemeno sostinės Sanos. Sprogmenys buvo paslėpti kartoninėse dėžėse, vienas jų įtaisytas spausdintuvo rašalo kasetėje.

Siuntinių lydraščiuose buvo nurodytas Sanos universitete mediciną studijuojančios 22 metų Hanane al Samawi telefono numeris. Mergina ir jos motina šeštadienį buvo sulaikytos, bet po apklausos paleistos. Paaiškėjo, kad teroristai tiesiog pasinaudojo niekuo dėtos merginos asmeniniais duomenimis.

Pavojingas mišinys

JAV ir Didžiosios Britanijos pareigūnai teigia, kad bombos turėjo sprogti lėktuvuose. Pasak JAV prezidento patarėjo terorizmo klausimais Johno Brennano, jos buvo sukonstruotos taip, kad detonuotųsi pačios.

Dubajaus policija informavo, kad sudėtingame ir profesionaliai pagamintame užtaise rasta galingos sprogstamosios medžiagos pentaeritritolio tetranitrato (PETN) ir švino azido. Šis itin sprogus mišinys galėjo padaryti labai daug žalos.

PETN taip pat buvo naudojamas per Nigerijos piliečio Farouko Abdulmutallabo nesėkmingą mėginimą pernai per Kalėdas susprogdinti į Detroitą skrendantį keleivinį lėktuvą, taip pat per "batų sprogdintojo" Richardo Reido nepavykusį išpuolį 2001 m.

Ši bespalvė sprogi medžiaga gali detonuoti nuo smūgio arba didelio karščio. PETN naudojama kaip veiklioji medžiaga vaistuose nuo širdies ligų, taip pat kaip sprogmenų sudedamoji dalis karyboje.

Rasti sprogmenys tokie įmantrūs, kad jų nebuvo galima aptikti šviečiant rentgeno spinduliais ar tikrinant su dresuotais šunimis. Jie aptikti tik gavus žvalgybininkų pranešimą.

Apie siunčiamus sprogmenis Saudo Arabijos pareigūnai sužinojo iš "Al Qaedos" nario Jabero al Faifi, kuris pats pasidavė policijai prieš dvi savaites.

Bombų konstruktorius

JAV teisėsauga įtaria, kad iš Jemeno išsiųstus paketus su bombomis ir užtaisą, kurį į apatines kelnaites buvo įsisiuvęs F.Abdulmutallabas, padarė tas pats asmuo – iš Saudo Arabijos kilęs 28 metų Ibrahimas Hassanas al Asiri. Jis laikomas pagrindiniu "Al Qaedos" padalinio Jemene bombų konstruktoriumi.

"Kriminalistinė ekspertizė rodo, kad šiuos sprogmenis pagamino tas pats asmuo. Šis žmogus labai pavojingas, jis turi ypatingų gebėjimų ir daug patirties", – sakė JAV prezidento patarėjas terorizmo klausimais J.Brennanas.

Sustiprintas saugumas

Perėmus siuntinius su sprogmenimis, Jemeno, Jungtinių Arabų Emyratų, JAV ir Didžiosios Britanijos saugumo tarnybos sukilo ant kojų ir ėmėsi ypatingų saugumo priemonių. Jemeno pareigūnai tikrino dar 26 įtartinus paketus.

Filadelfijos ir Niuarko tarptautiniuose oro uostose į saugias vietas buvo nutempti ir patikrinti įtartini lėktuvai, nes manyta, kad juose esama kitų siuntinių iš Jemeno.

JAV ir Kanados naikintuvai buvo pasiųsti palydėti vieno Junginių Arabų Emyratų lėktuvo į Niujorką, tačiau pareigūnai Dubajuje vėliau nurodė, kad tame orlaivyje siuntų iš Jemeno nebuvo.

Didžiosios Britanijos premjeras Davidas Cameronas vakar sušaukė antitetoristinio komiteto posėdį, kuriame buvo svarstoma, kaip efektyviau tikrinti krovinius oro uostuose.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų