Mobilizaciją tęsianti Rusija paskyrė naują už logistiką atsakingą generolą

  • Teksto dydis:

Tęsiantis prezidento Vladimiro Putino šią savaitę paskelbtai dalinei mobilizacijai vadinamajai specialiajai karinei operacijai Ukrainoje, kuri atskleidė daugybę logistikos problemų, Rusija šeštadienį paskelbė apie aukščiausio rango generolo, atsakingo už logistiką, pakeitimą.

Vadinamoji specialioji karinė operacija ir Ukrainos ginkluotųjų pajėgų pastarojo meto laimėjimai apnuogino didelius logistikos trūkumus Rusijos kariuomenėje.

Kai kurie analitikai net mano, kad logistika yra Rusijos kariuomenės silpnoji grandis, dėl kurios sunkumų kilo nuo pat invazijos pradžios.

„Armijos generolas Dmitrijus Bulgakovas atleistas iš gynybos viceministro posto“ ir jį pakeis generolas pulkininkas Michailas Mizincevas, platformoje „Telegram“ pranešė gynybos ministerija.

Didžioji Britanija 60 metų M. Mizincevui yra paskelbusi sankcijų dėl jo vaidmens Ukrainos Mariupolio uostamiesčio, kurį rusų pajėgos užėmė gegužę, apsuptyje.

Dalinė mobilizacija, kurią V. Putinas paskelbė trečiadienį, ginkluotosioms pajėgoms yra dar vienas logistikos iššūkis, nes šimtus tūkstančių rezervistų, kurie atvyks iš visos Rusijos, reikės pašaukti, aprengti, apginkluoti ir apmokyti, prieš siunčiant juos į mūšio lauką.

Tęsiami pseudoreferendumai

Tuo tarpu keturiuose Ukrainos regionuose, kuriuos iš dalies ar visiškai kontroliuoja Rusijos kariuomenė, tęsiasi penktadienį prasidėjęs balsavimas dėl prisijungimo prie Rusijos, kurį Kyjivas ir jo sąjungininkai pasmerkė kaip neteisėtą žemės užgrobimą.

JAV prezidentas Joe Bidenas (Džo Baidenas) referendumus pavadino „fiktyviais“. Tai, anot jo, „melagingas pretekstas bandyti jėga aneksuoti dalį Ukrainos, šiurkščiai pažeidžiant tarptautinę teisę“.

Į pseudoreferendumus reagavo net Pekinas, nuo karo pradžios buvęs artimiausiu Maskvos sąjungininku.

Jungtinių Tautų Generalinės Asamblėjos kuluaruose Niujorke su Ukrainos diplomatijos vadovu Dmytro Kuleba penktadienį susitikęs Kinijos užsienio reikalų ministras Wang Yi (Vang I) pareiškė, kad „turi būti gerbiamas visų šalių suverenitetas ir teritorinis vientisumas“.

Pseudoreferendumai vyksta Rusijos kontroliuojamose rytinėse Donecko ir Luhansko srityse, taip pat pietiniuose Chersono ir Zaporižios regionuose.

Balsavimas vyksta netradiciškai: pirmiausia pareigūnai keturias dienas eis nuo durų prie durų ir rinks balsus, o paskutinę „referendumo“ dieną, antradienį, bus atidaryti balsavimo punktai, kuriuose gyventojai galės atiduoti savo balsą.

Rezultatai, kaip pranešama, bus paskelbti jau vėlai antradienį arba trečiadienį.

„Galiausiai viskas juda link Sovietų Sąjungos atkūrimo. Referendumas yra dar vienas žingsnis link šio tikslo“, – agentūrai AFP pareiškė 59 metų karininkas, pasivadinęs Leonidu.

Keturių okupuotų sričių prijungimas prie Rusijos po pseudoreferendumų, kurių baigtis veikiausiai niekam nekelia abejonių, žymės naują karo eskalaciją. 

„Negalime leisti ir neleisime, kad prezidentas Putinas liktų nenubaustas“, – ketvirtadienį Jungtinių Tautų Saugumo Tarybos posėdyje sakė JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas (Entonis Blinkenas) ir griežtai pasmerkė „referendumus“ okupuotose Ukrainos teritorijose.

„Mūsų akyse griaunama tarptautinė tvarka, kurią palaikyti esame čia susirinkę... [Ukrainos suvereniteto gynimas] reiškia tarptautinės tvarkos gynimą, kai jokia valstybė negali jėga perbraižyti kitos valstybės sienų“, – kalbėjo jis.

2014 metais Maskva aneksavo Ukrainai priklausantį Krymą po šiame Juodosios jūros pusiasalyje surengto analogiško „referendumo“.

Didžioji dalis tarptautinės bendruomenės to plebiscito rezultatų nepripažino. Reaguodami Vakarai įvedė Maskvai virtinę sankcijų.

Šią savaitę Niujorke susirinkę Vakarų lyderiai vienbalsiai pasmerkė pseudoreferendumus okupuotose Ukrainos teritorijose ir V. Putino paskelbtą rezervistų mobilizaciją. Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas (Emaniuelis Makronas), kreipdamasis į JT Generalinę Asamblėją, tą balsavimą pavadino „parodija“. 

Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas atsikirto į Vakarų kaltinimus pareikšdamas, kad Ukraina skatina „rusofobiją“.


Šiame straipsnyje: Rusijakaras Ukrainojelogistikagenerolas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių