Pereiti į pagrindinį turinį

Moldova – vis dar be prezidento

2009-11-11 10:28
M.Lupu
M.Lupu / "Reuters" nuotr.

Moldovos parlamentas vakar trečią kartą nesugebėjo išrinkti prezidento – balsavimą sužlugdė opozicinės Komunistų partijos atstovai, kurie išėjo iš posėdžių salės.

Vienintelį kandidatą į valstybės vadovo postą – Demokratų partijos lyderį Marianą Lupu – rėmė valdančioji liberalų demokratų koalicija, bet jai trūksta aštuonių balsų, kad jį būtų galima patvirtinti prezidentu.

Valdantysis aljansas "Už europinę integraciją", kurį sudarė liberalai, liberalai demokratai, demokratai ir susivienijimas "Mūsų Moldova", iš viso turi 53 deputatų mandatus iš 101. Kad prezidentas būtų išrinktas, būtinas 61 balsas. Komunistų partija, kuri perėjo į opoziciją po parlamento rinkimų liepos 29 d., turi 48 mandatus.

Komunistai iš anksto įspėjo, kad nedalyvaus rinkimuose, nes nenori remti naujos valdžios "antitautinės politikos", o M.Lupu vadino išdaviku.

M.Lupu anksčiau buvo Komunistų partijos narys ir į didžiąją politiką atėjo jos remiamas. Tačiau vasarą, kai partija neiškėlė jo kandidatu į prezidentus, jis tapo Demokratų partijos vadovu.

Dabar pagal Moldovos įstatymus po 30 dienų bus vėl mėginama išrinkti prezidentą. Jeigu to padaryti ir vėl nepavyks, šalies valstybės vadovo pareigas einantis parlamento pirmininkas Mihai Ghimpu turės paleisti parlamentą ir paskirti pirmalaikius rinkimus. Nauji parlamento rinkimai gali įvykti ne anksčiau nei 2010 m. rudenį.

Birželį jau buvo paleistas parlamentas ir liepą vyko pirmalaikiai rinkimai. Mat įstatymų leidėjai dėl tuomet opozicijoje buvusių liberalių partijų boikoto per du prezidento rinkimų ratus, kurie vyko gegužę, nesugebėjo išrinkti naujo valstybės vadovo. Rinkimus laimėjo opozicija ir pakeitė iki tol ilgai valdžioje buvusius komunistus.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų