Pereiti į pagrindinį turinį

Moldovos premjeras iš JT tribūnos paragino Rusiją išvesti kariuomenę iš Padniestrės

2013-09-27 16:09
BNS inf.
AFP nuotr.

Moldovos ministras pirmininkas Iurie Leanca per 68-ąją JT Generalinės Asamblėjos sesiją pareiškė, kad Rusija turi išvesti savo kariuomenę ir išsigabenti ginkluotę iš separatistinės Padniestrės pranešė penktadienį Moldovos vyriausybės spaudos tarnyba.

„Mes reikalaujame visiško Rusijos pajėgų ir ginkluotės išvedimo pagal tarptautinius įsipareigojimus, – sakė jis. – Moldova pasirengusi kompromisams, kurie užtikrintų pagrįstą ir pakankamą Moldovos suverenumo lygį“.

Apie Moldovos santykius su Europos Sąjunga I.Leanca pasakė, kad vyriausybės vykdomomis reformomis siekiama integruotis į Europą ir kad svarbiausia dabar, lapkritį per ES Rytų partnerystės viršūnių susitikimą Vilniuje, siekti kad būtų pasirašyta laisvos prekybos su ES sutartis.

ES derybos su Moldova dėl Asociacijos sutarties buvo pradėtos 2010 metų sausio mėnesį. Techninės derybos baigtos šių metų birželį.

Pasak I.Leanca'ės, strateginis Moldovos prioritetas yra Padniestrės problemos iš sprendimas.

Daugiausia rusakalbė Padniestrė nuo daugiausia rumuniškai kalbančios Moldovos atsiskyrė 1991 metais, kai pastaroji atsiskyrė nuo byrančios Sovietų Sąjungos. 1991-1992 metais tarp Moldovos ir Padniestrės vyko ginkluotas konfliktas, pareikalavęs maždaug 700 žmonių gyvybių.

Padniestrėje – siaurame ruože palei Dniestro upę – gyvena daugiau kaip 550 tūkst. gyventojų; nuo 1992 metų liepos čia yra dislokuoti Rusijos taikdariai.

Padniestrės suverenumo nepripažįsta tarptautinė bendruomenė, bet ją palaiko Rusija.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų