Pereiti į pagrindinį turinį

Moterų įšventinimui į vyskupes Anglikonų Bažnyčia pritarė

2014-07-14 17:05
Kenterberio arkivyskupas Rowanas Williamsas
Kenterberio arkivyskupas Rowanas Williamsas / Reuters nuotr.

Anglikonų Bažnyčia pirmadienį įveikė savo piktus nesutarimus dėl moterų vaidmens ir balsavo už tai, kad pirmą kartą per jos beveik 500 metų istoriją būtų leista moteris šventinti į vyskupes.

Visuotinio sinodo „taip“ reiškia, kad pirmosios moterys į vyskupes galėtų būti įšventintos dar iki šių metų pabaigos.

Nors moterų vyskupių idėja 2012 metais buvo atmesta, bet šį kartą jai pritarta – po atidaus susitaikymo proceso, kuriame dalyvavo veikėjai, anksčiau siekę taikos Šiaurės Airijoje.

2012 metais pasiūlymai buvo atmesti vos šešių balsų, kuriuos atidavė Bažnyčios atstovai pasauliečiai ir kurie šokiravo daugelį, persvara.

Tuometinis Kenterberio arkivyskupas Rowanas Williamsas (Rovanas Viljamsas) po balsavimo sakė, jog dėl pareikšto „ne“ Bažnyčia „prarado nemažai pasitikėjimo“ visuomenėje, o ministras pirmininkas Davidas Cameronas (Deididas Kameronas) sakė, kad „labai liūdi“.

Pirmosios moterys vikarės buvo įšventintos 1994 metais, bet moterų vaidmens Bažnyčioje klausimu diskutuojama mažiausiai 50 metų.

Anglikonų Bažnyčia yra motininė Bažnyčia pasaulinei anglikonų bendruomenei, kuri vienija maždaug 80 mln. žmonių daugiau kaip 165 šalyse.

JAV ir Australijoje jau yra moterų anglikonių, įšventintų į vyskupes.

Pasiūlymui pritarus Sinode, jį turės apsvarstyti parlamentas, tada jam turės pritarti karalienė Elizabeth II (Elzbieta II), o paskui, lapkričio mėnesį, jis bus grąžintas į Visuotinį sinodą formalumams, po kurių įsigalios.

Parlamentas tikriausiai pritars priemonei, ir pirmosios vyskupės galėtų būti įšventintos 2014 metų pabaigoje.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų