Pereiti į pagrindinį turinį

Mumbajuje – teroristų cunamis

2008-11-28 09:00
Mumbajuje – teroristų cunamis
Mumbajuje – teroristų cunamis / "Reuters" nuotr. Baimė: išeiti iš namų išdrįsę Mumbajaus gyventojai turėjo slėptis nuo teroristų kulkų.

Indijos verslo sostinė Mumbajus vakar virto kovos lauku. Specialiosios pajėgos iki šiol ieško visų naktį į ketvirtadienį miestą užpuolusių teroristų.

Ieškojo britų ir amerikiečių

Apie 21.30 val. vakaro vietos laiku Mumbajuje pasigirdo pirmieji šūviai ir bombų sprogimai. Jie sukėlė tikrą chaosą didžiuliame mieste. Kelios teroristų grupės užpuolė prabangius viešbučius, vieną populiarų restoraną, sausakimšą traukinių stotį ir žydų organizacijos būstinę – iš viso dešimt objektų. Pirminiais duomenimis, žuvo mažiausiai 101 žmogus, daugiau kaip 300 buvo sužeisti.

Laivu į miesto uostą atplaukusių teroristų tikslas buvo aiškus – paimti kuo daugiau įkaitų. Todėl savo taikiniais jie pasirinko ypač vakariečių pamėgtus viešbučius "Taj Mahal" bei "Oberoi" ir restoraną. Anot liudininkų, užpuolikai ypač ieškojo britų ir amerikiečių.

"Jie konkrečiai kalbėjo apie britus ir amerikiečius. Ten buvo vienas italas, kurio, žinot, jie paklausė: "Iš kur esi?" Jis pasakė, kad yra iš Italijos, o jie tarė "puiku" ir jį paleido. O aš pamaniau: "Gerai, jie mane nušaus, jei ko nors manęs paklaus, bet ačiū Dievui, jie to nepadarė", – pasakojo Didžiosios Britanijos pilietis Alexas Chamberlainas, kuriam pavyko nepastebimai pasprukti iš "Oberoi" viešbučio.

Pajėgos rengėsi šturmui

Įsiveržę į prabangųjį "Taj Mahal" viešbutį kovotojai taip pat taikėsi į užsieniečius. "Jie vis šaukė: "Kas turi JAV ar Jungtinės Karalystės pasus?" – pasakojo iš to viešbučio pabėgęs Didžiosios Britanijos pilietis Ashokas Patelis.

Įkaitus užpuolikai suvarė į viršutinius aukštus, tačiau nežinoma, kiek jų iš viso buvo. Tad viešbučius apsupusios specialiosios Indijos pajėgos turėjo pasiruošti šturmuoti pastatus. Į pagalbą policijai atvyko ir kariuomenės būriai. Įkaitus pagrobę teroristai reikalavo, kad būtų išlaisvinti jų kovos draugai. Tačiau derybų galimybę pareigūnai atmetė. "Sugausime juos gyvus ar mirusius", – žurnalistams sakė vienas pareigūnas. Vakar vakare viešbučiuose įkaitais tebebuvo laikomi daugiau kaip 100 žmonių.

Su teroristais susišaudžiusios specialiosios pajėgos pranešė, jog buvo nukauti keturi užpuolikai, devyni sulaikyti. Tiesa, žuvo ir mažiausiai trys Indijos policijos aukšto rango pareigūnai, tarp jų – kovos su terorizmu būrio vadas. Daugiau detalių pareigūnai nepateikė.

Restoraną suvarpė kulkomis

Tikra drama virto geležinkelio stoties užpuolimas. Įvykio liudininkas Nasimas Inamas pasakojo, jog matė keturis užpuolikus, kurie šaudė į žmones, laukusius vėlyvo vakaro traukinių. "Jie vilkėjo juodus marškinėlius ir mėlynus džinsus. Jie turėjo didelius ginklus, – sakė N.Inamas. – Jie tiesiog šaudė į žmones, nesirinkdami į ką, paskui pabėgo. Per kelias sekundes žmonės krito ant grindų."

Nemažai žmonių žuvo garsiajame restorane "Leopold's", kuriame lankosi daug užsieniečių. Restoranas buvo suvarpytas kulkų, ant grindų buvo matyti kraujo ir bėgančių lankytojų paliktų batų.

Taip pat buvo atakuotos ligoninės "Cama and Albless" ir G.T., policijos būstinė, judėjų centras. Izraelio žydų ultraortodoksų gelbėjimo tarnyba pranešė, kad įkaitais buvo paimti rabinas Gabrielis Holtzbergas ir jo žmona Rivka. Jie dirbo "Chabad Liubavič" religinio centro kavinėje ir sinagogoje. Kovos vakar Mumbajuje tęsėsi visą dieną.

Premjeras kaltina kaimynus

Dėl atakų Indijos premjeras Manmohanas Singhas vakar apkaltino ir užsienio valstybes. "Šiomis gerai suplanuotomis ir gerai surežisuotomis atakomis, turbūt turinčiomis ryšių su užsieniu, pasirenkant populiarius taikinius buvo siekiama sukelti siaubą", – kreipdamasis į šalies gyventojus sakė M.Singhas.

Premjeras pažadėjo griežtai perspėti kaimynus, kad jų teritorijos nebebūtų naudojamos atakoms prieš Indiją. Anot jo, tai nebus toleruojama. "Jie mokės tam tikrą kainą, jei nesiims atitinkamų priemonių", – pabrėžė ministras pirmininkas.

Teroristų išpuoliai Indijoje ganėtinai dažni. Dėl jų policija ir valdininkai kaltina musulmonų kovotojus, norinčius destabilizuoti šią šalį, kurioje gyventojų daugumą sudaro induistai. Iš milijardo Indijos gyventojų musulmonų yra apie 140 mln.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų