Pereiti į pagrindinį turinį

Iš muziejaus pavogtas V.van Gogho paveikslas

2010-08-23 23:59
Aplaidumas: V.van Gogho paveikslas "Aguonos" jau antrą kartą pavogtas iš Mahmoudo Khalilo muziejaus.
Aplaidumas: V.van Gogho paveikslas "Aguonos" jau antrą kartą pavogtas iš Mahmoudo Khalilo muziejaus. / AFP nuotr.

Genialiojo olandų dailininko Vincento van Gogho paveikslas "Aguonos", kurio vertė siekia 50 mln. dolerių (135 mln. litų), buvo pagrobtas iš Mahmoudo Khalilo muziejaus Egipto sostinėje Kaire.

Vazoje pamerktas geltonas ir raudonas gėles vaizduojanti drobė buvo išpjauta iš rėmų ir pagrobta iš muziejaus šeštadienio rytą. Vagystė buvo pastebėta tik apie vidurdienį. Iki to laiko ekspoziciją spėjo apžiūrėti tik dešimt žmonių. Policija patikrino tuo metu pastate buvusius lankytojus ir puolė ieškoti jau išėjusių.

Kai vėliau tą pačią dieną policininkai areštavo du Italijos piliečius Kairo oro uoste, Egipto kultūros ministras Faroukas Hosni pranešė, kad paveikslas buvo surastas. Bet vėliau ministras paneigė savo žodžius ir tvirtino, kad jį neteisingai informavo oficialūs Egipto asmenys.

"Šiuo metu imamasi priemonių, siekiant išsiaiškinti incidento aplinkybes ir susigrąžinti paveikslą", – pareiškė jis. Teisėsauga sustiprino pasienio kontrolę, blokavo jūros ir oro uostus, siekdama neleisti pagrobėjams išvežti paveikslą iš šalies.

Vietos žiniasklaida pranešė, kad jauna italų pora, kurią policininkai sulaikė dėl įtarimų vagyste, buvo turistų grupėje, kuri lankėsi galerijoje. Pranešama, kad jų daiktai buvo patikrinti, o vyras sulaikytas.

Atlikdama tyrimą policija išsiaiškino, kad visos 27 muziejaus stebėjimo kameros, signalizacija ir kitos priemonės, užtikrinančios šimtų milijonų dolerių vertės eksponatų saugumą, dėl nežinomų priežasčių neveikė.

"Muziejuje dirba septyni apsaugos darbuotojai, kurie neturi jokių techninių priemonių tokio lygio muziejui apsaugoti. Kameros ir signalizacija neveikė", – konstatavo vagystės vietą apžiūrėjęs Egipto generalinis prokuroras Abdelis Meguidas Mahmoudas. Tyrėjai tikisi rasti pagrobėjų pirštų atspaudų.

Paveikslas, kurį V.van Goghas nutapė 1887 m., likus trejiems metams iki savižudybės, jau ne pirmą kartą atsiduria ilgapirščių rankose. 1978 m. jis buvo pavogtas iš to paties muziejaus ir rastas po dešimtmečio Kuveite.

Muziejus, pavadintas M.Khalilo vardu, buvo pastatytas praėjusio šimtmečio ketvirtajame dešimtmetyje. Jame yra žinomų dailininkų, tokių kaip Claudeo Monet ir Pierre'o Auguste'o Renoiro, darbų.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų