N. Pelosi žada greitai perduoti Senatui D. Trumpo apkaltos straipsnius

JAV Atstovų Rūmų pirmininkė Nancy Pelosi (Nensi Pelouzi) ketvirtadienį pareiškė, kad „greitai“ perduos Senatui prezidento Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo) apkaltos straipsnius.

Šis pareiškimas leidžia tikėtis įtampos sumažėjimo Atstovų Rūmų pirmininkės ir Senato respublikonų priešpriešoje. Visgi N. Pelosi įspėjo, kad nereikėtų skubėti išteisinti D. Trumpo nesurengus sąžiningo teismo.  

Demokratė N. Pelosi jaučia vis didesnį respublikonų ir kai kurių savo partijos kolegų spaudimą liautis vilkinus D. Trumpo teismo proceso Senate pradžią. 

Jokių veiksmų negalima imtis, kol Atstovų Rūmų pirmininkė neperdavė Senatui gruodį Kongreso žemųjų rūmų patvirtintų D. Trumpo apkaltos straipsnių – dėl piktnaudžiavimo valdžia ir trukdymo Kongreso darbui.

Respublikonai sako, kad demokratams gėda dėl šio balsavimo. Tačiau N. Pelosi jiems atkirto, kad demokratai „didžiuojasi“, jog gina Konstituciją, ir sakė abejojanti, ar respublikonai elgsis taip pat.   

Daugelis Kapitolijuje prognozuoja, kad D. Trumpo teismas Senate prasidės ateinančią savaitę.

„Perduosiu juos (apkaltos straipsnius), kai būsiu pasirengusi. Tai tikriausiai nutiks greitai“, – sakė N. Pelosi žurnalistams Kapitolijuje, pridūrusi, kad neatideda dokumentų perdavimo neribotam laikui.   

Pastarąjį N. Pelosi ir Senato respublikonų daugumos lyderio Mitcho McConnello (Mičo Makonelo) konfliktą išprovokavo dviejų Kongreso galios centrų ambicijų kova dėl trečio per šalies istoriją prezidento teismo Senate.     

M. McConnellas pareiškė, kad jei N. Pelosi ir Atstovų Rūmų demokratams gėda perduoti apkaltos straipsnius, Senatas ateinančią savaitę tiesiog imsis kitų reikalų.  

„Jiems nepavyks nugramzdinti visos mūsų šalies į nesibaigiančią švilpiko dieną“, – sakė M. McConnellas.

Keli informuoti šaltiniai pranešė, kad susitikime su respublikonų senatoriais M. McConnellas sakė, kad apkaltos bylos nagrinėjimas Senate turėtų prasidėti ateinančią savaitę.

Turime ginti ne tik mano, bet ir būsimų prezidentų teises. Tai labai svarbu.

Atstovų Rūmams nubalsavus už D. Trumpo apkaltą, demokratai sutelkė dėmesį į naujus įrodymus apie prezidento pastangas spausti Ukrainą atlikti tyrimus jo politinių varžovų atžvilgiu. Jie ėmė reikalauti, kad duoti parodymų Senate būtų iškviesti keli liudytojai, tarp jų buvęs Baltųjų rūmų patarėjas nacionalinio saugumo klausimais Johnas Boltonas (Džonas Boltonas). Tuo metu respublikonai nori greito teismo proceso su išteisinamuoju verdiktu.

Respublikonai turi svertų – jie Kongreso aukštuosiuose rūmuose turi 53 vietas, demokratai – 47. M. McConnellas atmeta demokratų reikalavimus pateikti bylai svarbius dokumentus ir iškviesti liudytojus duoti parodymų. Demokratai savo ruožtu išnaudoja situaciją abejonėms būsimo proceso sąžiningumu kurstyti ir ruošdamiesi būsimiems balsavimams bando palenkti į savo pusę dvejojančius respublikonų senatorius. D. Trumpo teismo taisyklėms patvirtinti reikia 51 balso. 

„Kai kalbame apie sąžiningą teismą, turime galvoje faktus, liudytojus, dokumentus“, – sakė Senato demokratų lyderis Chuckas Schumeras (Čakas Šumeras), žadėdamas, jog „bus balsuojama“ dėl to, ar reikalauti perduoti Senatui svarbius dokumentus ir iškviesti duoti parodymų demokratų pageidaujamus liudytojus.  

„Kiekvienas iš mūsų Senate turės apsispręsti. Kaip mano draugai respublikonai nori būti prisimenami Amerikos žmonių, savo rinkėjų ir istorijos?“ – klausė jis.

D. Trumpas savo ruožtu pareiškė, jog taip pat norėtų, kad daugiau liudytojų duotų parodymus. Jis pageidautų, kad duoti parodymų teisme būtų iškviesti buvęs viceprezidentas Joe Bidenas (Džo Baidenas), siekiantis teisės tapti Demokratų partijos kandidatu artėjančiuose prezidento rinkimuose, taip pat jo sūnus Hunteris (Hanteris) bei vyriausybės informatorius, kurio skundas dėl D. Trumpo spaudimo Ukrainai tapo pagrindu pradėti apkaltos tyrimą. 

Pernai liepą per pokalbį telefonu D. Trumpas paprašė Ukrainos prezidento Volodymyro Zelenskio inicijuoti tyrimus Bidenų atžvilgiu, įšaldęs karinę pagalbą šiai šaliai. Viena Ukrainos dujų bendrovė įdarbino H. Bideną, kai jo tėvas užėmė JAV viceprezidento postą ir kuravo Ukrainos klausimus tuometinio prezidento Baracko Obamos (Barako Obamos) administracijoje. Nėra jokių įrodymų, kad Bidenai būtų padarę kokių nors pažeidimų.   

D. Trumpas leido suprasti, kad jo administracija ir toliau blokuos demokratų pastangas iškviesti duoti parodymų Senate J. Boltoną ar kurį kitą administracijos pareigūną. Daugelis tų pareigūnų ignoravo Kongreso šaukimus atvykti duoti parodymų per apkaltos tyrimą.

„Negalime leisti nacionalinio saugumo patarėjams tiesiog atsistoti ir kalbėti viską, ką jie nori, – sakė D. Trumpas per vieną renginį, skirtą statybos rangovams. – Turime ginti ne tik mano, bet ir būsimų prezidentų teises. Tai labai svarbu.“

J. Boltonas, vienas iš keturių asmenų, kuriuos iškviesti duoti parodymų reikalauja demokratai, šią savaitę sakė esąs „pasiruošęs liudyti“, jeigu būtų iškviestas Senato.

M. McConnellas nuo pat pradžių sakė norįs, kad D. Trumpo teismas vyktų pagal taisykles, kokiomis vadovautasi per Billo Clintono (Bilo Klintono) apkaltos bylos nagrinėjimą Senate 1999 metais. Jis pabrėžė, kad nebus „jokio derėjimosi“ su Atstovų Rūmų demokratais dėl Senato procedūrų.   

„Nebus jokių nesąžiningų naujų taisyklių, parengtų būtent prezidentui D. Trumpui“, – sakė M. McConnellas ketvirtadienį.

Delsimas pradėti prezidento apkaltos bylos nagrinėjimą Senate sujaukė ir politinį kalendorių. Dabar prognozuojama, kad kelias savaites truksiantis teismo procesas Senate nesibaigs iki demokratų kandidatų į prezidentus rinkimų, prasidėsiančių vasario pradžioje. Keli demokratų senatoriai varžysis dėl teisės tapti partijos kandidatu prezidento rinkimuose.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių