Pereiti į pagrindinį turinį

NATO paliko viltį

2008-12-04 09:00
NATO paliko viltį
NATO paliko viltį / "Reuters" nuotr. Pažadas: NATO generalinis sekretorius Jaapas de Hoopas Schefferis pažadėjo tvirtą paramą Gruzijai ir Ukrainai.

Nors ir negavo formalaus dokumento, Ukraina ir Gruzija ryžtingai žygiuoja narystės NATO link.

Stiprins bendradarbiavimą

NATO užsienio reikalų ministrai antradienį nusprendė padėti Gruzijai ir Ukrainai vykdyti reformas ir geriau pasirengti būsimai narystei didžiausiame pasaulio kariniame aljanse. Komisijos NATO-Ukraina ir NATO-Gruzija užtikrins glaudų bendradarbiavimą. Aljansas taip pat pažadėjo smarkiai išplėsti savo informacijos ir ryšių biurų veiklą Tbilisyje ir Kijeve.

Ukraina ir Gruzija tikėjosi gauti kvietimą prisijungti prie NATO narystės veiksmų plano (NVP), tačiau Aljanso užsienio reikalų ministrai bendro sutarimo nerado. Ar šioms šalims bus reikalingas NVP, ministrai spręs kitąmet, atsižvelgę į Kijevo ir Tbilisio poreikius.

Kandidatės laimingos

Gruzija vakar pasveikino NATO sprendimą glaudžiau bendradarbiauti su Tbilisiu ir vadino tai žingsniu narystės Aljanse link.

"Jaučiame, kad esame daug arčiau savo galutinio tikslo, – NATO būstinėje Briuselyje sakė Gruzijos užsienio reikalų ministrė Eka Tkešelašvili. – NATO gali padėti pakeisti mūsų valstybę, ir mes giriame organizaciją už šį sprendimą."

Ukraina taip pat jaučiasi iš Aljanso gavusi gerą žinią. "Šiuo etapu pasiekėme tokį rezultatą, kurio siekėme: de facto mes gavome veiksmų planą, kaip pasirengti narystei Aljanse, – sakė Ukrainos užsienio reikalų ministras Volodymyras Ohryzka. – Tai svarbus žingsnis į priekį. Einame link narystės ir nuo 2009 m. pradėsime prisijungimo procesą."

Atnaujins pokalbius su Maskva

Briuselyje vykusiame susitikime Lietuvai atstovavęs Užsienio reikalų ministerijos sekretorius Žygimantas Pavilionis teigė, kad per Bukarešto viršūnių susitikimą svarbu išlaikyti apibrėžtą NATO plėtros perspektyvą.

Apie santykius su Maskva Lietuvos atstovas kalbėjo griežtai: "NATO negali grįžti prie įprastų santykių su Rusija NATO ir Rusijos taryboje tol, kol Maskva iki galo neįvykdė visų įsipareigojimų iš Gruzijos išvesti kariuomenę."

Tačiau Aljanso užsienio reikalų ministrai sutiko pamažu atnaujinti aukšto lygio derybas su Rusija, kurios buvo įšaldytos po rugpjūčio konflikto Kaukaze. NATO ir Rusijos taryba rengs neformalius ambasadorių lygio susitikimus.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų