NATO vadovas atkirto Pekinui, kai šis parėmė Rusiją priešpriešos dėl Ukrainos akivaizdoje

NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas pirmadienį atkirto Rusijai ir Kinijai dėl jų reikalavimų nutraukti Vakarų gynybos Aljanso plėtrą, priešpriešai dėl Ukrainos neslūgstant.

NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas pirmadienį atkirto Rusijai ir Kinijai dėl jų reikalavimų nutraukti Vakarų gynybos Aljanso plėtrą, priešpriešai dėl Ukrainos neslūgstant.

„Tai mėginimas atimti suverenių valstybių teisę pačioms rinktis, įtvirtintą pagrindiniuose tarptautiniuose dokumentuose“, – sakė J. Stoltenbergas per spaudos konferenciją Briuselyje, reaguodamas į praėjusią savaitę paskelbtą bendrą pareiškimą.

Pasaulis neturi „grįžti į įtakos sferų amžių, kai didžiosios jėgos gali nurodinėti kitiems, ką jie gali ir ko negali“, – sakė J. Stoltenbergas.

Ukraina siekia įstoti į NATO, bet nėra organizacijos narė, todėl ji nėra Aljanso tarpusavio gynybos pakto dalis. Maskva griežtai prieštarauja savo kaimynės narystės planams. Kai kurios Rytų Europos valstybės, anksčiau buvusios Sovietų Sąjungos dalimi, įstojo į NATO 1990-ųjų pradžioje, šaltajam karui pasibaigus. Didelė įtampa tebetvyro tarp Rusijos ir Vakarų, baiminantis, kad Maskva galimai planuoja įsiveržti į Ukrainą. Pasak NATO vadovo, prie Ukrainos sienų sutelkta gerokai daugiau nei 100 tūkst. Rusijos karių.

Kremlius neigia bet kokius planus pradėti įsiveržimą ir savo ruožtu kaltina NATO įtampos kurstymu perkeliant pajėgas į Aljanso rytinį flangą. Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas penktadienį Pekine susitiko su Kinijos lyderiu Xi Jinpingu, abu demonstravo draugystę. Iki šiol per šią krizę Kinija palaiko Rusiją ir nepritaria tokių karinių blokų kaip NATO plėtrai.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

OOO

OOO portretas
Kirvukas???

Vatnykas

Vatnykas portretas
O kinai su rusais dėjo ant to Stoltenbergo....va tuoj prisijungs Ukrainą ir išspręs klausimą visiems laikams. Dar ir Sibirą banderovcais apgyvendins. Išsipildys Šoigu svajonė apie šimtatūkstantinius naujus Sibiro miestus...
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių