NATO vadovas: Turkija „teisėtai susirūpinusi“ dėl terorizmo

NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas sekmadienį pareiškė, kad Turkija „teisėtai susirūpinusi“ dėl terorizmo ir kitų klausimų, į kuriuos reikia rimtai atsižvelgti.

Turkija apkaltino Suomiją ir Švediją remiant kurdų kovotojus ir tvirtina, kad nepritars šių dviejų Šiaurės šalių priesijungimui prie NATO, kol jos nepakeis savo politikos.

Kalbėdamas bendroje spaudos konferencijoje su Suomijos prezidentu Sauli Niinisto, J. Stoltenbergas pabrėžė, kad „jokia kita NATO sąjungininkė nepatyrė daugiau teroristinių išpuolių nei Turkija“, ir atkreipė dėmesį į jos strateginę geografinę padėtį su tokiomis kaimynėmis kaip Irakas ir Sirija.

„Tai yra teisėtas susirūpinimas. Tai susiję su terorizmu, tai susiję su ginklų eksportu. Turime atsižvelgti į visų sąjungininkų susirūpinimą dėl saugumo, įskaitant Turkijos susirūpinimą dėl teroristinės grupuotės PKK“, – kalbėjo J. Stoltenbergas Suomijos prezidento vasaros rezidencijoje „Kultaranta“.

Tai yra teisėtas susirūpinimas. Tai susiję su terorizmu, tai susiję su ginklų eksportu. Turime atsižvelgti į visų sąjungininkų susirūpinimą dėl saugumo.

Po dešimtmečius trukusio karinio neprisijungimo Rusijos karas Ukrainoje paskatino Suomiją ir Švediją praėjusį mėnesį pateikti paraiškas įstoti į NATO. Tačiau Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas kaltina Šiaurės šalis remiant kurdų kovotojus, kuriuos Turkija laiko teroristais, ir vetavo jų stojimą į 30 narių aljansą.

„Kai tokia svarbi pagrindinė sąjungininkė kaip Turkija išreiškia susirūpinimą dėl terorizmo, tada, žinoma, turime susėsti ir rimtai į juos atsižvelgti. Būtent tai ir darome“, – sakė J. Stoltenbergas.

Tarp Ankaros Helsinkio ir Stokholmo reikalavimų taip pat yra ginklų eksporto į Turkiją apribojimų panaikinimas ir tam tikrų kurdų organizacijų, nepritariančių R. T. Erdogano vyriausybei, narių išdavimas.

Pastarosiomis savaitėmis NATO vadovas bandė išspręsti ginčą, tačiau sekmadienį jis neatskleidė, ar pasiekta kokios nors pažangos.

Pirmadienį J. Stoltenbergas lankysis Švedijoje, kur vyks jo derybos su Švedijos ministre pirmininke Magdalena Andersson.


Šiame straipsnyje: Jensas StoltenbergasNATOTurkija

NAUJAUSI KOMENTARAI

NATO vadovas--kaip vėjo BOTAGAS

NATO vadovas--kaip vėjo BOTAGAS portretas
verčia ABEJOTI , ar tokia NATO vadovo laikysena , gali užtikrinti EUROPOS SĄJUNGOS valstybių saugumą ?

Strategai

Strategai portretas
Bet kokiu atveju, Svedija ir Suomija turi buti NATO.

tai

tai portretas
o as susirupines del turkijos
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių