Nauja Lenkijos progresyvi partija pagal populiarumą jau trečia

  • Teksto dydis:

Nauja Lenkijos progresyvi politinė partija, kuriai vadovauja savo homoseksualumo neslepiantis politikas, užtikrintai iškilo į trečią pagal populiarumą vietą, rodo pirmadienį paskelbti visuomenės apklausos rezultatai, demonstruojantys, kad ši partija galėtų mesti iššūkį valdančiosios dešiniojo sparno partijos daugumai.

Lenkija rengiasi gegužės mėnesį įvyksiantiems Europos Parlamento rinkimams, o paskui iki lapkričio turi įvykti visuotiniai šalies rinkimai.

Kiek daugiau nei prieš savaitę įsteigtą centro kairiąją Pavasario partiją („Wiosna“) jau remia 16,2 proc. lenkų, rodo dienraščio „Rzeczpospolita“ užsakymu atlikta nepriklausomos visuomenės nuomonės tyrimų kompanijos IBRIS apklausa. Nuo opozicinės Pilietinės platformos (PO) Pavasario partija atsilieka vos 5,6 procento.

Paramą PO išreiškė 21,8 proc., o valdančiajai partijai „Įstatymas ir teisingumas“ (PiS) – 37,1 proc. respondentų. Apklausa buvo atlikta vasario 7–8 dienomis, joje dalyvavo 1 tūkst. atsitiktinai atrinktų suaugusių lenkų.

„Vis dar neaišku, ar šis reiškinys bus ilgalaikis, nes po partijos steigiamojo suvažiavimo praėjo vos savaitė“, – naujienų agentūrai AFP sakė Varšuvos universiteto politologė Anna Materska-Sosnowska (Ana Materska-Sosnovska).

„Fantastiška politinė rinkodara“

Apklausos rezultatai „galėtų atspindėti to suvažiavimo impulsą, tam tikrą naujumą ir fantastišką politinę rinkodarą“, sakė ji ir pridūrė, kad dėl naujosios partijos „PiS galėtų netekti absoliučios daugumos“.

Pavasario partijos įkūrėjas Robertas Biedronas, buvęs parlamentaras ir buvęs populiarus šalies šiaurėje esančio Slupsko miesto meras, pažadėjo griežtą Bažnyčios ir valstybės atskyrimą itin katalikiškoje Lenkijoje, įskaitant Bažnyčios pajamų apmokestinimą.

Karjeros politiku tapęs R. Biedronas seniai propaguoja lygias teises homoseksualiems asmenims. Prieš tai, kai žengė į politiką, jis 2001-aisiais įsteigė nevyriausybinę organizacija „Kampanija prieš homofobiją“.

Jis sako, kad moterys turi uždirbti tiek pat, kaip ir vyrai, žada liberalizuoti abortų tvarką, pripažinti tos pačios lyties asmenų partnerystę ir daug sprendimų socialinėje srityje, įskaitant naujovišką senatvės pensiją.

Jis taip pat žadėjo nemokamą internetą ir tvirtina, kad Lenkijoje iki 2035 metų turi būti uždarytos visos anglies kasyklos, sukeliančios smogą ir, ekspertų teigimu, lemiančios apie 50 tūkst. mirčių per metus.

Charizmatiškas 42 metų politikas, kurio stilius primena Kanados premjerą Justiną Trudeau (Džastiną Trudo), taip pat nori skirti daug dėmesio susiskaldžiusios šalies, dar neatsigavusios po Gdansko miesto liberalių pažiūrų mero nužudymo, vienijimui.

Populiarus meras Pawelas Adamowiczius (Pavelas Adamovičius) praėjusį mėnesį buvo nudurtas viešai, o tai paskatino kelti klausimus apie neapykantą Lenkijos politikoje ir pačių politikų vaidmenį kurstant socialines skirtis visuomenėje.

R. Biedronas akcentuoja, kad Pavasario partija meta iššūkį PiS politikai, nukreipusiai Lenkiją konfliktavimo su Europos Sąjunga keliu.

2015 metais į valdžią atėjusios PiS kontroliuojama vyriausybė įvykdė keletą ES kritikuojamų reformų, Briuselio teigimu, keliančių grėsmę teismų nepriklausomumui, teisinės valstybės principams ir pačiai demokratijai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių