Pereiti į pagrindinį turinį

Naujasis Černobylio reaktoriaus gaubtas bus baigtas statyti 2017-ųjų pabaigoje

2015-04-30 05:26
BNS inf.

Pasaulio galios trečiadienį paskelbė, kad naujas apsauginis gaubtas virš sprogusio Černobylio atominės elektrinės reaktoriaus bus baigtas statyti iki 2017 metų lapkričio, nors tam projektui užbaigti dar nėra surinkta pakankamai lėšų.

Vokietijos valstybės sekretorius aplinkos apsaugos reikalams Jochenas Flasbarthas (Jochenas Flasbartas), atstovaujantis Didžiojo septyneto (G-7) šalims, sakė, kad šiuo metu yra „konkretūs įsipareigojimai“ skirti tam projektui 530 mln. eurų, nors planuojama, kad „sarkofagui“ užbaigti reikės 650 mln. eurų.

J.Flasbarthas pridūrė esantis įsitikinęs, kad šalys, tarp jų Rusija ir Kinija, skirs likusias lėšas, nes yra pažadėjusios tai padaryti.

„Man labai palengvėjo; šią popietę pasiekėme didelę sėkmę, – sakė J.Flasbarthas. – Dabar aišku, kad tarptautinė bendruomenė prisiima atsakomybę. Dabar nebeliko problemos, kad darbai Černobylyje gali būti kuriam laikui sustabdyti.“

1986 metų balandžio 26 dieną viename iš Černobylio atominės elektrinės blokų driokstelėjęs sprogimas buvo didžiausia pasaulyje branduolinė katastrofa.

Dėl nesėkmingo to bloko sistemų bandymo įvykęs garo sprogimas nusviedė sunkų reaktoriaus gelžbetoninė dangtį, paskleisdamas radioaktyvių dulkių debesį, kuris nuslinko virš Šiaurės ir Vakarų Europos, pasiekdamas netgi JAV rytinę dalį.

Per šešis mėnesius po sprogimo buvo pastatytas pirmasis improvizuotas sarkofagas, apsaugojęs aplinką nuo tolesnio radioaktyvių teršalų išplitimo. Tačiau planuota, kad tas gaubtas stovės ne ilgiau negu 30 metų, jame atsiradusius plyšius jau teko remontuoti.

Naujasis gaubtas statomas virš senojo sarkofago. Tikimasi, kad sprogęs reaktorius galiausiai bus išmontuotas.

Numatoma, kad visas šis projektas kainuos 2,1 mlrd. eurų. Trečiadienį G-7 ir Europos Komisija patvirtino skirsiantys jam dar 165 mln. eurų, o kitos šalys surinks dar 15 mln. eurų.

Europos rekonstrukcijos ir plėtros bankas, kurio būstinėje įvyko vėliausias pasitarimas, yra didžiausias šio projekto finansuotojas, skyręs 350 mln. eurų ir įsipareigojęs padengti bet kokį lėšų stygių.

Šalys donorės tikėjosi, kad iki trečiadienio bus susitarta dėl viso finansavimo. Tačiau negavus galutinio sutikimo iš kelių šalių, tokių kaip Rusija ir Kinija, naujojo gaubto statyboms dar trūksta 85 mln. eurų.

„Išgirdome iš Rusijos atstovo, kad (pasiūlymas suteikti finansavimą) jau nusiųstas (Rusijos) prezidentui“, – pažymėjo J.Flasbarthas.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų