Pakistano premjeras įžvelgia istorinę galimybę stiprinti ryšius su Indija

Pakistano premjeras įžvelgia „istorinę galimybę“ stiprinti ryšius su Indija 

Pakistano ministras pirmininkas Nawazas Sharifas (Navazas Šarifas) antradienį pareiškė, kad mato „istorinę galimybę“ užmegzti tvirtesnius ryšius su branduolinį ginklą turinčia kaimyne Indija po reikšmingo susitikimo su savo Indijos kolega Narendra Modi (Narendra Modžiu) Delyje.

„Mes abu sutarėme, kad mūsų susitikimas Delyje bus istorinė galimybė mūsų abiem šalims“, – N.Sharifas sakė žurnalistams.

„Aš pasakiau, kas mūsų abiejų mandatai tik prasideda. Tai suteikia mums galimybę bandyti įgyvendinti mūsų žmonių viltis ir siekius, kad mums pavyks atverti naują puslapį mūsų santykiuose“, – kalbėjo jis.

Indijos naujasis premjeras ragina Pakistaną imtis veiksmų prieš kovotojus

Indijos naujasis ministras pirmininkas Narendra Modi (Narendra Modis) antradienį Delyje susitiko su savo pakistaniečių kolega Nawazu Sharifu (Navazu Šarifu) ir paragino jį imtis veiksmų pažaboti kovotojus, veikiančius Pakistane.

N.Modi „pabrėžė mūsų susirūpinimą dėl terorizmo“, po derybų paskelbtame pareiškime nurodė Indijos užsienio reikalų sekretorė Sujatha Singh (Sudžata Singh).

Ji pridūrė, kad Islamabado buvo paprašyta „laikytis savo įsipareigojimų ir neleisti pasinaudoti jo kontroliuojama teritorija teroristiniams išpuoliams prieš Indiją rengti“.

Naujasis Indijos premjeras N. Modi susitiko su Pakistano vyriausybės vadovu

Naujasis Indijos premjeras Narendra Modi (Narendra Modis) antradienį Delyje susitiko su Pakistano vyriausybės vadovu Nawazu Sharifu (Navazu Šarifu), abiems branduolinį ginklą turinčioms kaimynėms mėginant sumažinti tebetvyrančią tarpusavio įtampą.

Pirmąją visą N.Modi darbo dieną naujame poste abu lyderiai paspaudė vienas kitam rankas ir šypsojosi žurnalistams ant laiptų prie vienų buvusių rūmų sostinėje, kuriuos vyriausybė naudoja iškilmingiems priėmimams. Vėliau jie įžengė į vidų, kuri vyks derybos.

Indijos premjeras priėmė Pakistano lyderį oficialių derybų Delyje pirmąkart po to, kai šalių santykiai smarkiai pašlijo 2008 metais dėl atakų Mumbajuje, pareikalavusių 166 žmonių gyvybių.

N.Sharifas buvo vienas iš šešių regiono valstybių lyderių, dalyvavusių pirmadienio vakarą vykusioje iškilmingoje prisaikdinimo ceremonijoje, per kurią hinduistų nacionalistas N.Modi oficialiai perėmė premjero pareigas, iškovojęs tvirčiausią pergalę didžiausioje pasaulio demokratijoje per pastaruosius 30 metų.

Netgi savo hinduistų nacionalistų partijoje N.Modi laikomas griežtosios linijos šalininku, o daugelis pakistaniečių jį vertina itin įtariai dar nuo pražūtingų prie musulmonus nukreiptų riaušių, prieš dešimtmetį kilusių vakarinėje Gudžarato valstijoje, kuriai šis politikas tuomet vadovavo.

Tačiau N.Modi žengė netikėtą žingsnį, nuginklavusį daugelį jo kritikų: praeitą savaitę jis nusprendė pakviesti N.Sharifą į savo inauguracijos ceremoniją, siųsdamas reikšmingą taikių ketinimų signalą musulmoniškajam Indijos kaimynui.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių