Pereiti į pagrindinį turinį

Naujasis NATO vadovas atvyko į Kabulą, baigiantis Aljanso kovinei misijai

2014-11-06 09:50
AFP-BNS inf.
Jensas Stoltenbergas
Jensas Stoltenbergas / Reuters nuotr.

Naujasis NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas ketvirtadienį atvyko į Kabulą derybų su Afganistano prezidentu Ashrafu Ghani (Ašrafu Ganiu), koalicijai ruošiantis ateinantį mėnesį užbaigti savo kovinę misiją šioje šalyje po 13 metų trukusio karo su Talibanu.

J.Stoltenbergas, buvęs Norvegijos premjeras, pradėjo savo pirmąjį vizitą Afganistane po to, kai praeitą mėnesį pradėjo eiti NATO vadovo pareigas.

NATO Tarptautinės saugumo pagalbos pajėgos (ISAF) misija baigsis šių metų gale, o ją pakeis mokymo ir pagalbos misija „Ryžtingas palaikymas“ (Resolute Support).
2010 metais ISAF turėjo 130 tūks. karių, bet dabar jų likę mažiau negu 34 tūkstančiai.

Apie 12,5 tūkst. karių, daugiausiai amerikiečių, liks šalyje iki 2015 metų, tęsdami afganų armijos ir policijos mokymus, o vietos saugumo pajėgos bus atsakingos už pastangas neleisti atsigauti Talibanui.

„Generalinis sekretorius susitiks su prezidentu Ashrafu Ghani ir vyriausiuoju vykdomosios valdžios pareigūnu Abdullah Abdullah (Abdula Abdula), kad aptartų NATO ir Afganistano bendradarbiavimą, įskaitant misijos „Ryžtingas palaikymas“ pradžią 2015 metais“, – sakoma Aljanso pranešime.

„(Jis) susitiks su NATO ir partnerių kariais, kad padėkotų jiems už tarnybą per 13 metų vykdytas ISAF operacijas bei pagerbtų kritusius“, – pridūrė NATO.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų