Naujasis TBT prokuroras žada atgaivinti nesėkmių patyrusį tribunolą

Teisininkas iš Jungtinės Karalystės Karimas Khanas tapo naujuoju Tarptautinio Baudžiamojo Teismo (TBT) prokuroru. Jam teks sunki misija atgaivinti šią instituciją ir sugrąžinti reputaciją, pašlijusią po kelių daug dėmesio sulaukusių nesėkmių.

Mažiau, bet efektyviau

51 metų buvęs TBT gynybos advokatas K.Khanas paveldi daug sunkių bylų, tarp kurių – susijusios su palestiniečių teritorijomis, Afganistanu ir Filipinais. Anksčiau jis viešai skundėsi dėl ankstesnio TBT darbo, susijusio su apkaltinamaisiais nuosprendžiais.

Ankstesnė TBT prokurorė iš Gambijos kilusi Fatou Bensouda buvo kritikuojama dėl virtinės nesėkmių, tarp kurių yra buvusio Dramblio Kaulo Kranto prezidento Laurent'o Gbagbo išteisinimas.

"Sprendžiama pagal darbus – turime pasirodyti per teismo procesus. Negalime tiek daug investuoti, negalime sukelti tokių didelių lūkesčių ir taip dažnai teismo salėje pasiekti tiek mažai", – po prisaikdinimo ceremonijos sakydamas kalbą pareiškė K.Khanas.

Teisininkas užsiminė, kad jo dėmesio centre galėtų būti mažiau bylų, nei ėmėsi jo ambicingoji pirmtakė, ir pridūrė, kad prioritetas yra "stipresnės bylos ir geresni rezultatai".

"Mano tikslas yra pasinaudoti tuo, kas veikia, pasinaudoti esamu tvirtu pagrindu, bet taip pat siekiu pataisyti, kas neveikia, atnaujinti, atgaivinti TBT dėl didesnio veiksmingumo ir didesnio poveikio", – sakė naujasis vadovas.

Teisingumo paieškos

K.Khanas yra tik trečias prokuroras 2002 m. įkurtame, Hagoje veikiančiame TBT – vieninteliame pasauliniame nuolatiniame karo nusikaltimų teisme. Teismo jurisdikcijai priklauso tik labai sunkūs nusikaltimai, tokie kaip genocidas, nusikaltimai žmoniškumui, karo nusikaltimai. Devynerių metų kadencijai TBT valstybės narės K.Khaną išrinko vasarį.

Naujajam tribunolo vadovui teks nelengva užduotis pagerinti TBT įvaizdį ir atlaikyti tokį spaudimą, kaip kad, pvz., Afrikos valstybių kritika. Iš pastarojo žemyno girdimi balsai, esą tribunolas pernelyg daug dėmesio skiria žmogaus teisių pažeidimams silpnosiose valstybėse, ignoruodamas stipriąsias. Be to, K.Khano pirmtakė F.Bensouda taip išplėtė TBT įgaliojimus, kad jai net buvo pritaikytos JAV sankcijos. Tiesa, buvusi TBT prokurorė taip pat patyrė nesėkmių.

"TBT šiuo metu yra svarbiame etape – jis sulaukė kritikos dėl to, kad nėra toks veiksmingas, kaip norėtų valstybės narės", – mano Leideno universiteto tarptautinės baudžiamosios teisės profesorius Carstenas Stahnas.

Vis dėlto, anot C.Stahno, naujasis prokuroras gali "suteikti proveržio ir galimybių pataisyti teismo funkcionavimą". TBT taip pat buvo kritikuotas dėl itin didelių teisėjų atlyginimų ir lėtai vykstančių procedūrų.

Išskirtinė kvalifikacija

TBT vyriausiasis teisėjas Piotras Hofmanskis per prisaikdinimo ceremoniją sakė, kad būti prokuroru yra sunkus darbas, bet gyrė K.Khano "išsiskiriančią kvalifikaciją".

Iš Pakistano kilusio gydytojo ir į islamą atsivertusios britės šeimoje gimęs K.Khanas yra žinomas, be kita ko, kaip islamo teisės žinovas. Jo brolis Imranas Ahmadas Khanas – garsus Didžiosios Britanijos konservatorių partijos politikas.

Žmogumi, formavusiu K.Khano asmenybę, laikomas Pakistano politikas, pirmasis šalies užsienio reikalų ministras, buvęs Jungtinių Tautų (JT) Generalinės Asamblėjos prezidentas. K.Khanas jį yra pavadinęs svarbiausiu savo mentoriumi, priėmusių jį tarsi tikrą anūką.

1997–2000 K.Khanas palaikė kaltinimo pusę JT tribunoluose, kuriuose nagrinėti karo nusikaltimai buvusioje Jugoslavijoje ir Ruandoje. Vėliau britas, beje, išsiskiriantis islamo teisės žiniomis, vadovavo vienam specialiam JT tyrimui dėl ekstremistų grupuotės "Islamo valstybė" nusikaltimų.

Prieštaringiau vertinamas jo darbas sėkmingai ginant Kenijos viceprezidentą Williamą Ruto, TBT kaltintą nusikaltimais žmoniškumui. K.Khanas taip pat buvo velionio Libijos lyderio Muamaro Kadhafi sūnaus Seifo al Islamo advokatas.

Be baimės ir šališkumo

K.Khanui iškart teks imtis F.Bensoudos paskutinėmis savo darbo dienomis paskelbto tyrimo dėl Filipinų karo su narkotikais ir sprendimų dėl tyrimų Ukrainoje bei Nigerijoje.

Tačiau politiškai opiausios kliūtys bus tyrimai, kuriuos F.Bensouda pradėjo dėl įtariamų JAV karo nusikaltimų Afganistane ir dėl 2014 m. Izraelio ir palestiniečių konflikto Gazos Ruože.

Ankstesnio JAV prezidento Donaldo Trumpo administracija paskelbė F.Bensoudai sankcijų dėl šių dviejų bylų ir nors jos dabar nutrauktos, santykiai su tokiomis TBT nepriklausančiomis valstybėmis kaip Izraelis ir JAV tebėra įtempti.

Pradėdamas kadenciją K.Khanas ištiesė alyvmedžio šakelę TBT nepriklausančioms šalims, tarp kurių taip pat yra Rusija, Kinija ir Mianmaras. "Noriu įtraukti jus į savo darbą šiose bendrose teisingumo paieškose", – sakė jis. Tačiau jis prisiekė, kad kaip TBT prokuroras, turintis inicijuoti tyrimus ir spręsti dėl kaltinimų pateikimo Teismui svarstyti, dirbs "be baimės ar šališkumo".



NAUJAUSI KOMENTARAI

kogero

kogero portretas
bus tyriamas monarchu statuso neteisetumas kuris priestarauja tikrajai demkratijai o ne kokios lgbt ar kt politpridurku sajungoms?;;;
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių