Nauji „Brexit“ iššūkiai: gresia teisinė kova dėl bendrosios rinkos

  • Teksto dydis:

Didžiosios Britanijos vyriausybės galbūt laukia naujas teisinis iššūkis – klausimas, ar šaliai pasitraukus iš Europos Sąjungos (ES) bus automatiškai inicijuotas ir pasitraukimas iš bendrosios rinkos, pirmadienį pranešė nacionalinis transliuotojas BBC.

Proeuropietiškas analitinis centras „British Influence“ informuos „Brexit“ sekretorių Davidą Davisą (Deividą Deivisą) dėl teisinio patikrinimo prašymo. Tokiu būdu bus siekiama užtikrinti, kad ne vyriausybė spręstų, o parlamentas balsuotų dėl šalies narystės Europos ekonominėje erdvėje (EEE), sakoma pranešime.

Visos ES narės priklauso EEE, kurioje be apmokestinimo gali judėti prekės, paslaugos, kapitalas ir darbo jėga.

Vyriausybė mano, kad pasitraukimas iš ES automatiškai reiškia pasitraukimą ir iš EEE, bet „British Influence“ teigia, kad Jungtinė Karalystė pirmiausia turi inicijuoti EEE sutarties 127-ąjį straipsnį, pagal kurį reikalaujama parlamento pritarimo.

„Labai tikėtina, kad JK veiks neteisėtai per „Brexit“ išvesdama mus iš EEE. Tad mes kreipsimės su prašymu (atlikti) teisinį patikrinimą“, – BBC sakė „British Influence“ direktoriaus pavaduotojas Jonathanas Lisas (Džonatanas Lisas).

„127-asis straipsnis numato specialų pasitraukimo mechanizmą (ir) netiesiogiai neleidžia kitų numanomų pasitraukimo mechanizmų, tokių kaip nustojimas buti ES nare“, – pridūrė teisininkas Jolyonas Maughamas (Džolionas Moemas).

Konservatorių parlamentaras ir „Brexit“ šalininkas Dominicas Raabas (Dominikas Rabas) apkaltino šiuos teisininkus „pasiūlius naujų teisinių triukų, kuriais bandoma niekais paversti žmonių valią“.

„Visuomenė tarė žodį. Mes turėtume gerbti šiuos rezultatus ir tai tęsti toliau, (o) ne bandyti ieškoti naujų kliūčių, žlugdančių demokratinį procesą“, – sakė jis.

Vyriausybė jau yra įsitraukusi į vieną teisinę kovą dėl „Brexit“. Ji apskundė šalies Aukštojo teismo sprendimą, kad prieš inicijuodama ES sutarties 50-ąjį straipsnį dėl išstojimo vyriausybė pirmiausia turi siekti parlamento pritarimo.

Britanijos Aukščiausiasis teismas vyriausybės apeliaciją svarstys ateinančią savaitę.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių