Pereiti į pagrindinį turinį

Naujojo Kanados premjero idėjos: legalizuoti marihuaną ir priimti daugiau pabėgėlių

Justinas Trudeau
Justinas Trudeau / Reuters nuotr.

Be įprastų pažadų, per rinkimų kampaniją naujasis Kanados premjeras Justinas Trudeau žadėjo ir priimti dar daugiau pabėgėlių iš Sirijos, sušvelninti santykius su Iranu bei atitraukti Kanados oro pajėgas iš koalicijos prieš „Islamo valstybę“.

Tačiau vienas kontroversiškiausių J. Trudeau planų – legalizuoti marihuaną, nes, anot jo, tokiu būdu bus užkirstas kelias ją vartoti vaikams, o biudžetą papildys solidžios sumos.

Atkartojo savo tėvo sėkmės istoriją

Praėjusią savaitę pasaulio žiniasklaidos akys nukrypo į paprastai ramią ir skandalais nepasižyminčią Kanadą, nes šalyje buvo išrinktas naujas premjeras – 43 metų liberalų lyderis J. Trudeau. Jis jau seniai sulaukia dėmesio dėl kontroversiškų idėjų ir pomėgių.

„Mano draugai, ši vakarą jums pažadu, kad vesiu šią vyriausybę ir viziją paversiu realybe, aš būsiu tas premjeras, kurio jums reikia“, – taip pergalingą vakarą į savo rėmėjus kreipėsi J. Trudeau.

Naujai išrinktas Kanados premjeras artimiausiu metu su žmona ir trimis vaikais grįš į namus, kuriuose jis pats užaugo – Kanados liberalų lyderis J. Trudeau yra buvusio ilgamečio ir populiaraus šalies premjero sūnus. Jau dabar kalbama, kad jaunajam J. Trudeau, regis, pasisekė atkartoti savo velionio tėvo sėkmės istoriją, kai 1968 m. Kanadą apėmė „trudomanija“ – tada J. Trudeau tėvas iškilo į valdžios viršūnę.

Iš pradžių J. Trudeau nesekė tėvo pėdomis ir pasirinko mokytojo profesiją bei buvo snieglenčių sporto ir šuolių su guma instruktorius, o parlamento nariu pirmą kartą tapo 2008 m.

Žada priimti daugiau pabėgėlių iš Sirijos

Per įnirtingą rinkimų kampaniją, kuri buvo viena ilgiausių šalies istorijoje, buvo pastebimi dideli viešosios nuomonės svyravimai, tačiau paskutinis prieš balsavimą visuomenės nuomonės tyrimas parodė, kad J. Trudeau liberalai 8 proc. lenkė jau paskutines dienas premjero poste skaičiuojančio Stepheno Harperio konservatorius.

Dviem J. Trudeau pirmtakams 2008 m. bei 2011 m. rinkimuose nepavyko išstumti S. Harperio iš valdžios ir po pralaimėjimų jie atsistatydino. Taigi S. Harperis premjero poste buvo beveik 10 metų.

Per 11 savaičių trukusią rinkimų kampaniją J. Trudeau žadėjo didinti mokesčius turtingiesiems ir mažinti vidutines pajamas gaunantiems kanadiečiams, skirti milijardus naujai infrastruktūrai, siekiant paremti stringančią ekonomiką, imtis daug griežtesnių veiksmų kovojant su klimato kaita, priimti daugiau pabėgėlių iš Sirijos, nei anksčiau planuota, ir sušvelninti santykius su Iranu.

Nors oficialiai eiti premjero pareigas J. Trudeau pradės lapkričio pradžioje, tačiau jau spalio 20 d. savo būsimus planus telefonu aptarė su svarbiausios ir vienintelės savo kaimyninės šalies prezidentu Baracku Obama. Aptartas buvo ir vienas svarbių J. Trudeau rinkimų pažadų atitraukti Kanados oro pajėgas iš koalicijos prieš „Islamo valstybę“.

„Mes kalbėjome, kad Kanada koalicijoje prieš „Islamo valstybę“ yra stipri narė. Aš įsipareigojau kol kas tęsti bendradarbiavimą ir tai daryti atsakingai, ypač turint omenyje Kanados vaidmenį kovoje. Tačiau B. Obama supranta mano įsipareigojimus nutraukti šią misiją“, – teigia J. Trudeau.

Legalizuos marihuaną?

Vienas kontroversiškiausių planų – legalizuoti marihuaną. J. Trudeau dar nežino, kada konkrečiai to bus imtasi, tačiau žada, kad sistema bus labai panaši į jau veikiančią Kolorade, Vašingtone, Oregone, kur marihuanos naudojimas jau įteisintas. Anot jo, tokiu būdu bus užkirstas kelias ją vartoti vaikams, o biudžetas papildytas solidžiomis mokesčių sumomis.

Kol vieni stebisi svaria J. Trudeau pergale, kiti žavisi atletišku politiko sudėjimu ir spėlioja, ar jis gali būti vienintelis iš svarbiausių pasaulio lyderių, turinčių tatuiruotę. Pagal Kanados čiabuvių tradicijas sukurto varno atvaizdo tatuiruotę J. Trudeau turi ant kairės rankos.

Pirmą kartą J. Trudeau tatuiruotę daugelis pamatė per labdaringą bokso mačą su jo politiniu varžovu konservatoriumi Patricku Brazeau. Beje, šį mačą netikėtai laimėjo J. Trudeau. Ekspertai tvirtina, kad tatuiruotė atspindi naują, jaunatvišką politiko laikysena ir kitokį, naujos kartos požiūrį į lyderio vaidmenį.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų