Naujosios Zelandijos mokyklose bus nemokamai dalijami higienos produktai

Naujojoje Zelandijoje kovojant su vadinamuoju mėnesinių skurdu mokyklose bus nemokamai dalijami higienos produktai, ketvirtadienį paskelbė šalies ministrė pirmininkė Jacinda Ardern (Džasinda Ardern).

Pasak vyriausybės vadovės, tyrimai rodo, jog maždaug viena iš dvylikos moksleivių praleidžia pamokas todėl, kad negali gauti mėnesinėms skirtų produktų.

„Jaunuoliai neturėtų prarasti savo išsilavinimo dėl to, kas yra normali gyvenimo dalis pusei populiacijos“, – sakė J. Ardern.

„Aprūpinimas nemokamais mėnesinių produktais mokyklose yra vienas iš būdų vyriausybei tiesiogiai spręsti skurdo problemą, padėti didinti mokyklų lankomumą ir teigiamai paveikti vaikų gerovę“, – pažymėjo ji.

Jaunuoliai neturėtų prarasti savo išsilavinimo dėl to, kas yra normali gyvenimo dalis pusei populiacijos.

J. Ardern teigimu, po pernai pradėtos sėkmingos eksperimentinės schemos programa bus pradėta birželį ir atsieis 25 mln. Naujosios Zelandijos dolerių (15 mln. eurų) per trejus metus.

Eksperimentinės schemos dalyviai aktyviau lankė mokyklą, pagerėjo jų mokymosi rezultatai, sakė ministrė pirmininkė.

„Mėnesinių skurdu“ vadinama padėtis, kai moterims ir mergaitėms trūksta pinigų tamponams, įklotams, menstruacinėms taurelėms ar vaistams mėnesinių skausmui malšinti.

Pasaulio mastu ši problema tiesiogiai veikia mergaičių švietimą, o tai savo ruožtu veikia darbo galimybes ir taip didina lyčių nelygybę, sako aktyvistai.

Škotija pernai pirmoji pasaulyje ėmė užtikrinti galimybes visiems gauti nemokamų mėnesinėms skirtų produktų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių