Pereiti į pagrindinį turinį

Naujųjų metų sutikimas: Ryga ir vėl pralenkė Vilnių

2010-01-09 01:53
Aplenkė: Lietuvos miestai tegali pavydėti Rygos tarptautiškumo.
Aplenkė: Lietuvos miestai tegali pavydėti Rygos tarptautiškumo. / "Reuters" nuotr.

Iš Rygos tikrai sunku išvykti – ypač atšventus Naujuosius metus. Krizės ten – nė lašo. Bent jau žmonių veiduose.

Tiesa, daugiausia teko sutikti užsieniečių: brazilų, kanadiečių, britų. Švedų ir suomių – be abejo. O ir patys latviai nesiskundė.

Dvi nakvynės – 125 litai

"Ryga – lengva atvykti, sunku atsisveikinti" – tokie plakatai prieš Naujuosius metus pasklido po visą centrinę Vilniaus dalį. Kad ir kur eitum, akis kliuvo už aplankyti Latvijos sostinę raginančių reklaminių stendų. Įkalbėjo.

Dvylikos žmonių kompanija trimis ekipažais Naujųjų metų išvakarėse pajudėjo į Rygą. Kambarius jaunimo namuose buvome užsisakę iš anksto. Pasirinkome senamiestyje, Novembra Krastmala gatvėje, įsikūrusius nakvynės namus "Friendly Fun Franks". Dvi naktys jame turėjo atsieiti 25 latus (125 litus) žmogui.

Katės maiše nepirkome. Prieš kelias savaites jame buvo apsistojęs bičiulis. Jis pasakojo, kad ten jauku, švaru, tvarkinga ir, svarbiausia, renkasi marga ir linksma publika iš viso pasaulio. Netrukus tuo įsitikinome patys.

Deja, taip nutinka

Atvykę į vietą, registratūroje buvome sutikti kaip tikri "braliukai". Guvi jaunimo namų administratorė blizgančia anglų kalba iškart pakvietė prie baro. Kiekvienam atidarė po butelį šalto alaus – nemokamai. Ir priėmimą pradėjo nuo instruktažo.

Išgirdome įdomių dalykų. Pasirodo, apsukrūs ne tik lietuviai. Latviai – irgi ne iš kelmo spirti. "Jei jums einant gatve kelią pastos gražuolė mergina ir pakvies netoliese išgerti "free drink" (nemokamo gėrimo – liet.) kokteilio, neužkibkite ant šio kabliuko", – mokė administratorė. Nemokamas gėrimas – tik iliuzija. Grįžti į realybę būtų finansiškai labai skausminga.

"Kai išgersite, jums pateiks sąskaitą. Paaiškės, kad kokteilis "free drink" tame bare įkainotas 500 latų (2500 litų). Prieš jums pradedant ginčytis, už nugaros išvysite tvirtus vyrukus...– gūžtelėdama pečiais su apmaudu balse dėstė mergina. – Deja, taip nutinka."

Taksi vairuotojai – plėšikai

Pasivažinėjimas taksi po Rygą užsieniečiams gali smarkiai apkarsti, išvydus skaičiukus taksometre. Suprask, Rygos taksistai, visai kaip lietuviai, irgi nepraleidžia progos pasipinigauti.

"Kartais jie būna tikri plėšikai, todėl niekada už taksi nemokėkite daugiau nei 5 latų (25 litus)", – aiškino juodaplaukė mergina ir kiekvienam išdalijo informacinius lankstinukus apie "Friendly Fun Franks" nakvynės namus.

Trečia taisyklė, kurią verta įsidėmėti, – alkoholio vartojimas. Rygoje viešose vietose girtuokliauti draudžiama. Taisyklių laužytojai rizikuoja susidurti su miesto patruliais. "Žinoma, šiąnakt turbūt visi ir visur gurkšnos šampaną, tačiau turiu jus įspėti", – šypsojosi instruktorės vaidmenį prisiėmusi svečių namų darbuotoja.

Žino, bet ištarti nemoka

Nakvynės namuose "Friendly Fun Franks" vienu metu gali apsistoti 180 žmonių. Čia įrengtos dvi erdvios virtuvės su visa buitine technika ir indais. Yra kompiuterių kambarys, nemokamas internetas visą parą.

Tačiau svarbiausias viešbutėlio pranašumas – įvairiaspalvė publika, tiesiog tautų margumynas. Linksminantis pirmame aukšte įkurtame bare buvo galima pabendrauti su brazilais, kanadiečiais, rusais, suomiais, švedais, austrais, anglais ir t. t. Paklausti, kodėl naujametei nakčiai pasirinko Rygą, visi kaip vienas atsakydavo: "Pigu ir lengvai pasiekiama."

Užsieniečiai yra girdėję ir apie Vilnių, nors ne kaip apie kultūros sostinę. Žino jie ir Lietuvą, tačiau nemoka angliškai ištarti jos pavadinimo. Pasakyti "Lithuania" jiems – sunki užduotis. Todėl vieniems esame Litauen, antriems – Litua, tretiems – Lituani ir pan.

Vilnius tegali pavydėti

23.30 val. visi norintys svečiai nakvynės namų personalo buvo palydėti į Rygos aikštę, kur laikrodis mušė paskutines 2009-ųjų minutes. Lygiai dvyliktą prapliupo palyginti kuklūs fejerverkai ir šampanas. Šiuo taip pat vaišino "Friendly Fun Franks".

Užtraukus "Laimingų metų" netrukus buvome apsupti būrio saviškių – tautiečių. Vadinasi, Rygos kvietimu atvykti susiviliojome ne vieni. Tai supratus tapo šiek tiek liūdna – kol kas Vilnius tegali pavydėti kaimyninės sostinės tarptautiškumo.

Atrodo, Rygai iš bernvakarių sostinės pamažu sekasi peraugti į Šiaurės sostinę, to miesto valdžia atkakliai ir siekia – ne kalbomis, o investicijomis.

Rygos vadovai į naują Latvijos sostinės įvaizdį Europoje net sunkmečiu pasiryžę sumerkti milijonus. Pernai tam skirta 2 mln. JAV dolerių (4,8 mln. litų), šiemet numatyta penkiskart daugiau – 10 mln. JAV dolerių (24 mln. litų).

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų