A. Navalno advokatai apskųs jam skirtą įkalinimo bausmę ir kreipsis į Europos Tarybą

Kremliaus kritiko Aleksejaus Navalno advokatai sieks, kad jis būtų paleistas ir kad būtų panaikintas antradienį paskelbtas Maskvos teismo nuosprendis, pakeitęs opozicionieriui anksčiau skirtą lygtinę 3,5 metų bausmę realiu įkalinimu.

„Žinoma, skųsime“, – sakė naujienų agentūrai „Interfax“ A. Navalno advokatė Olga Michailova.

Taip pat kreipsimės į Europos Tarybos ministrų komitetą dėl Europos [Žmogaus Teisių Teismo, EŽTT] nevykdymo“, – pridūrė ji.

A. Navalnas kaltinamas pažeidęs 2014 metais lėšų grobstymo byloje jam paskirtos lygtinės bausmės sąlygas, nes būdamas Vokietijoje, kur nuo rugpjūčio buvo gydomas dėl sunkaus apnuodijimo, neatvykdavo dukart per mėnesį užsiregistruoti Rusijos kalėjimų tarnyboje.

Pagal lygtinės bausmės sąlygas A. Navalnas vienus metus praleido namų arešto sąlygomis. Jo brolis Olegas visą bausmę atlieka kalėjime.

Opozicionierius buvo areštuotas Maskvos oro uoste sausio 17 dieną, nepraėjus nė valandai po to, kai sugrįžo į Rusiją iš Vokietijos, kur gydėsi po praėjusią vasarą įvykdyto jo apnuodijimo sovietų mokslininkų sukurta nervus paralyžiuojančia medžiaga „Novičiok“.

Opozicionierius kaltina Federalinę saugumo tarnybą (FSB) surengus šį išpuolį V. Putino nurodymu. Kremlius tai kategoriškai neigia.

Teisėja Natalija Repnikova, skelbdama nuosprendį, nurodė 2014 metais paskirtą lygtinę bausmę pakeisti realiu įkalinimu bendrojo režimo pataisos kolonijoje, bet, atsižvelgus į namų arešte praleistą ir suėmimo laiką, jis turės išbūti laisvės atėmimo įstaigoje dvejus metus ir aštuonis mėnesius.

2017-ųjų spalį EŽTT pripažino neteisingu Rusijos teismo procesą A. Navalno ir jo brolio Olego byloje ir priteisė jiems daugiau kaip 80 tūkst. eurų kompensaciją.

Rusijos Aukščiausiasis Teismas 2018 metų balandžio 25 dieną dėl EŽTT sprendimo atnaujino brolių Navalnų procesą, bet paliko galioti nuosprendį jo nepakeitęs.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

jooo

jooo portretas
tie ,,advokatai,, net nezino ka tai reiskia nuteistas lygtinai...
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių