Nepaisant tūkstančių naujų COVID-19 atvejų Rusijoje, Maskvoje švelninamas karantinas

Maskvos valdžiai sušvelninus devynias savaites galiojantį griežtą karantiną, sostinės gyventojams nuo pirmadienio leidžiama sportuoti, pasivaikščioti lauke ir eiti į parduotuves, tačiau milijonai žmonių vis dar lieka namuose, Rusijoje užfiksavus tūkstančius naujų užsikrėtimo koronavirusine infekcija COVID-19 atvejų.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas nurodė pareigūnams pradėti švelninti ribojimus, o vėliau pirmadienį jam turi būti pristatytas ambicingas ekonomikos gaivinimo planas, nors jo šalis užima trečią vietą pasaulyje pagal patvirtintų užsikrėtimo COVID-19 atvejų skaičių.

Praėjusią savaitę V. Putinas sakė, kad Rusijos epidemijos pikas jau yra praeityje, ir teigė nerimaujantis dėl to, kaip sugrąžinti šalį į vėžes, ypač – Maskvą, kur vėliau šį mėnesį turi įvykti didelis karinis paradas.

Rusijoje ir toliau fiksuojama tūkstančiai naujų užsikrėtimo COVID-19 atvejų. Pirmadienį paskelbta, kad per praėjusią parą šalyje užregistruoti 9 035 nauji atvejai. Pagal bendrą patvirtintų užsikrėtimo atvejų skaičių Rusiją lenkia tik JAV ir Brazilija.

Maskvoje, tapusioje epidemijos epicentru Rusijoje, per praėjusią parą užfiksuoti 2 297 užsikrėtimo COVID-19 atvejai.

Pasak pareigūnų, daug užsikrėtimo atvejų užregistruojama dėl plataus masto testavimo. Jie pabrėžia, kad Rusija gali švelninti karantiną, nes šalyje naujų susirgimo atvejų užfiksuojama vis mažiau, be to, COVID-19 pareikalavo palyginti nedaug gyvybių (4 855) .

Kritikai pareigūnus kaltina nepranešant apie visus mirties atvejus ir keliant žmonėms riziką sprendimu pernelyg greitai atšaukti griežčiausias karantino priemones.

Daugiau nei pusė Rusijoje užfiksuotų mirties atvejų tenka per 12 mln. gyventojų turinčiai Maskvai ir jos apylinkėms, tad sostinės pareigūnai neskubėjo atšaukti nuo kovo 30-osios galiojusių ribojimų.

Sudėtingas pasivaikščiojimų režimas

Pirmadienį buvo leista atidaryti parduotuves ir parduotuvių centrus, o gyventojai nuo šiol gali sportuoti lauke iki 9 val. ryto, bet kaukės privalomos visada, o pirštinės – parduotuvėse ir viešajame transporte.

Savo parduotuvėje Maskvos centre, kurioje pardavinėjamos rankinės ir papuošalai, Olga džiaugėsi, kad vėl gali aptarnauti klientus.

„Atidarėme [parduotuvę] prieš dvi valandas, bet jau turime kelis klientus. Aš nusiteikusi gan optimistiškai, galvoju, kad žmonės pamažu sugrįš“, – sakė ji.

Tačiau milijonų miesto gyventojų vis dar reikalaujama daugumą laiko būti savo namuose, o tie, kam leidžiama dirbti, turi gauti oficialius leidimus.

Maskvos meras Sergejus Sobianinas paskelbė apie bandomąjį dviejų savaičių laikotarpį, kai gyventojams bus leista pasivaikščioti 2 km spinduliu aplink savo namus pagal jų adresais pagrįstą grafiką.

Ši sudėtinga sistema, pagal kurią bus leidžiama pasivaikščioti nuo 9 iki 21 val. ne daugiau kaip tris kartus per savaitę, sulaukė ir pašaipų. Kai kas juokauja, kad gyvenimas Maskvoje darosi panašus į Aldous Huxley (Oldo Hakslio) ir Jevgenijaus Zamiatino distopijas.

Populiarus komikas Maksimas Galkinas, socialiniame tinkle „Instagram“ turintis beveik 8 mln. sekėjų, paskelbė miniatiūrą, kaip V. Putinas ir S. Sobianinas neva aptarinėja „kvėpavimo tvarkaraštį“ Maskvos gyventojams.

Restoranai, kavinės ir kino teatrai lieka uždaryti, masiniai renginiai draudžiami bent iki birželio 14-osios.

Ekonomikos gaivinimo planas

Pandemija labai paveikė Rusijos ekonomiką; vienas tyrimas praėjusį mėnesį parodė, kad trečdalis šalies kompanijų, daugiausia prekybos ir paslaugų sektoriuje, susiduria su bankroto rizika.

Nedarbas balandžio mėnesį pasiekė 5,8 proc. ir buvo didžiausias per ketverius metus, nors kompanijoms nurodoma per karantiną suteikti darbuotojams mokamas atostogas.

Didėja spaudimas Rusijai naudoti savo 150 mlrd. dolerių (134,7 mlrd. eurų) rezervą. Pradiniai ekonominės pagalbos planai buvo kritikuojami ir vadinami pernelyg kukliais.

Premjeras Michailas Mišustinas pirmadienį turi pateikti V. Putinui ekonomikos rėmimo programą dvejiems metams.

„Pagrindinis jos tikslas yra surasti stabilų kelią į ekonomikos augimą [ir] didinti realias mūsų piliečių pajamas“, – pirmadienį sakė M. Mišustinas, kurį citavo Rusijos naujienų agentūros.

Kritikai kaltino vyriausybę krizės metu nepakankamai remiant verslą ir paprastus rusus, o pritarimas V. Putino darbui, kaip parodė balandį atlikta apklausa, smuko iki rekordiškai žemo lygio – 59 procentų.

Kremlius taip pat turėtų netrukus paskelbti naują balsavimo dėl konstitucinių reformų datą. Plebiscitas turėjo įvykti balandžio 22 dieną, tačiau jis buvo atidėtas dėl augančio užsikrėtimo koronavirusine infekcija atvejų skaičiaus Rusijoje.

Siūlomi pagrindinio Rusijos įstatymo pakeitimai leistų V. Putinui, kuris prezidento ar premjero pareigas eina nuo 1999 metų, be pertraukos dirbti dar dvi kadencijas valstybės vadovo poste.



NAUJAUSI KOMENTARAI

tam ......

tam ......  portretas
bukas ? Nesuvoki ? Taigi seimo opoziciniai rėkia : nieko čia nebuvo , atšaukime karantiną , žmonės skursta , genocidas , senjorams diskriminacija ...:))) Man labai panašu , kad ministras turi sveiko proto ir tinkamai valdė pandemiją , o štai kas dėl kitų , pradedu abejoti ar tik karantinas neišgrynino " kas kieno nurodymus " gali vykdyti :) Pagarba " valstiečiams " :)))

...

... portretas
Kažkaip sunku patikėt kad Masva vykdytų ve'Rygos nurodymus, greičiau jau atvirkščiai.

Aha )))))

Aha ))))) portretas
Panašiai norėtų ir mūsų seimo opoziciniai ? :))) Pagarba ministrui Verygai , pagarba seimo valdančiajai daugumai , premjerui Skverneliui . Ačiū Dievui , kad ne seimo opoziciniai - valdantieji , o tai panašu būtume nukeliavę kaip .....
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių