Pereiti į pagrindinį turinį

Net traukdamasi iš ES Britanija stiprina gynybos ryšius su Prancūzija

2016-11-17 17:47
BNS inf.

Nors ir tauta nusprendė trauktis iš Europos Sąjungos, Didžiosios Britanijos valdžia stiprina gynybos ryšius su Prancūzija, sutikdama sujungti raketinės technikos tyrimų centrus; šis sprendimas ketvirtadienį pateikiamas kaip „istorinis“.

Michaelas Fallonas
Michaelas Fallonas / AFP nuotr.

Europos šalys tarpusavyje lėtai derina savo pasiekimus ginklavimosi srityje nes bijo, kad tai nepakenktų jų suverenumui.

Paryžiuje paskelbtame Prancūzijos ir Britanijos gynybos tarybos susitarime numatyta žengti gerokai toliau nei įprastose bendradarbiavimo programose, – prancūzų ir britų raketų gamybos firma MBDA steigia keturis bendrus centrus raketų technologijų tyrimams: po du abejose Lamanšo pusėse.

Prancūzijos gynybos ministerija sako, kad šis susitarimas atveria kelią „realiai tarpusavio priklausomybei strategiškai svarbiame sektoriuje ir pramonės modernizavimui tarp abiejų šalių“.

„Kiekviena šalis priklausys nuo kitos pagal pasiektą meistriškumą šiose srityse“, – sakoma ministerijos pranešime.

Gynybos ministras Jeanas-Yves'as Le Drianas (Žanas Ivas Le Drianas) tviteryje šį susitarimą, kuriuo tikimasi sutaupyti lėšų, pavadino „istoriniu žingsniu“.

Jo kolega Britanijoje Michaelas Fallonas (Maiklas Falonas) sakė, kad šiuo susitarimu siekiama „praplėsti tradicines valstybių kooperacijos ribas, kad būtų naudos abiem valstybėms, stiprinant Jungtinės Karalystės ir Prancūzijos karinį pajėgumą ir skatinant eksporto konkurencingumą“.

Firma MBDA yra didžiausia Europoje taktinių raketų tiekėja, o pasaulyje – antroji.

Pasak vieno gynybos šaltinio, ši sutartis gali pasitarnauti kaip pavyzdys plėtojant abiejų Lamanšo pusių tarpusavio priklausomybę ir kituose sektoriuose.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų