Niujorko mero karjera: pasaka su nelinksma pabaiga

  • Teksto dydis:

JAV finansine sostine vadinamo Niujorko merui Ericui Adamsui pateikti sunkūs kaltinimai. Buvęs policininkas, padaręs puikią politinę karjerą, šiandien įtariamas korupcija – kyšininkavimu, sukčiavimu ir neteisėtu rinkimų kampanijų finansavimu.

Įtartini ryšiai

Gandai apie E. Adamso nešvarią veiklą sklandė jau kurį laiką. Nuo pat kadencijos pradžios 2022-aisiais kilo įtarimų, kad rinkimų kampanijos metu politikas gavo finansinės paramos iš užsienio verslininkų, susijusių su tenykščia Vyriausybe.

Ketvirtadienio rytą pareigūnai atliko kratą mero rezidencijoje. Kaltinimai pateikti po išsamių tyrimų dėl E. Adamso ir artimų jo bendražygių rinkimų kampanijos. Įtariama, kad E. Adamsas sudarė susitarimą su Turkijos Vyriausybės atstovais, kad mainais už tam tikrus oficialius veiksmus gautų neteisėtų aukų.

Žiniasklaida rašė apie spėjimus, kad mainais už finansinę paramą jau eidamas mero pareigas E. Adamsas pasirūpino, kad išduodant leidimą naudotis naujuoju Turkijos konsulato Niujorko pastatu nebūtų pernelyg atidžiai vertinama, ar statinys atitinka priešgaisrinės saugos reikalavimus.

Praėjusį rudenį FTB pareigūnai sustabdė merą gatvėje ir konfiskavo jo mobilųjį telefoną. Federalinė policija taip pat atliko kratą E. Adamso pagrindinės lėšų rinkėjos Briannos Suggs namuose, taip pat vieno rinkimų kampanijos darbuotojo, anksčiau dirbusio „Turkish Airlines“, namuose. Šiandien įtarimų žemėlapyje gerokai daugiau šalių. JAV žiniasklaida rašo apie atliekamus tyrimus dėl E. Adamso ryšių su Izraeliu, Kinija, Uzbekistanu, Kataru ir Pietų Korėja.

Ėmė pinigų ir dovanų

57 puslapių kaltinamajame rašte kalbama apie įvykius, vykusius maždaug prieš dešimtmetį, kai E. Adamsas vadovavo Bruklino rajonui.

Kaltinamajame akte Niujorko meras kaltinamas atlikęs daugybę paslaugų už brangias keliones. Teigiama, kad aukštas Turkijos pareigūnas, be neteisėtų rinkimų kampanijos aukų, taip pat pasirūpino, kad meras ir jo aplinka gautų nemokamų aviakompanijos „Turkish Airlines“ bilietų ir galėtų skristi į Europos ir Azijos šalis, kur buvo nemokamai apgyvendinti madinguose viešbučiuose, vakarieniavo prabangiuose restoranuose.

Kaltinamajame dokumente teigiama, kad pradėjęs ruoštis kandidatavimui į mero postą E. Adamsas iš užsienio piliečių ne tik priėmė „neteisėtas aukas savo rinkimų kampanijai“ ir kitų vertingų daiktų, bet ir tikslingai jų prašė.

Kai E. Adamsas tapo žinomesnis ir įgijo daugiau įtakos, jo „užsienio globėjai“ mėgino „gauti naudos iš savo korupcinių santykių“, ypač – kai tapo aišku, kad E. Adamsas taps Niujorko meru. E. Adamsas sutiko ir mainais suteikė privilegijų.

Rizika: teigiama, kad mainais už statybų inspektorių palankumą leidžiant eksploatuoti naująjį Turkijos konsulatą Niujorke, politikas gavo dosnių dovanų iš turkų verslininkų. / „Reuters“ / „Scanpix“ nuotr.

Atsispyrė nuo dugno

64-erių E. Adamsas, ketinęs kitais metais siekti antrosios kadencijos, – antrasis juodaodis meras Niujorko istorijoje. Jo politinė karjera iki šiol atrodė tarsi iš Holivudo filmo.

Pasakojama, kad E. Adamso šeima buvusi tokia neturtinga, kad berniukas dažnai į mokyklą pasiimdavo maišelį su drabužiais – tam atvejui, jei jo neįleistų į žiurkių okupuotą butą.

Būsimasis Niujorko meras užaugo Bruklino rajone, šeimoje, kurioje, be jo, augo dar penki vaikai. Jo motina buvo valytoja, o tėvas – mėsininkas, turėjęs problemų dėl alkoholio. Būdamas keturiolikos Erikas prisijungė prie vietinės gaujos, kol vieną dieną atsidūrė policijos nuovados rūsyje, kur buvo žiauriai sumuštas.

Doros keliu E. Adamsas pasuko pastoriaus Herberto Daughtry patartas, o galiausiai ir pats tapo policininku.

Kovodamas su nusikalstamumu, ypač su narkotikų platinimu, E. Adamsas daugiausia dėmesio skyrė prevencijai, vykdė kampaniją prieš šaunamųjų ginklų platinimą. Tarnybą E. Adamsas paliko turėdamas policijos kapitono laipsnį.

Politinę karjerą jis pradėjo 2007 m. kaip Demokratams atstovaujantis Niujorko valstijos Senato narys. 2013 m. lapkritį E. Adamsas buvo išrinktas Bruklino rajono prezidentu – pirmuoju afroamerikiečiu, užėmusiu šį postą, o 2017 m. lapkritį buvo perrinktas antrai kadencijai.

Sėkmė augino E. Adamso ambicijas. 2021 m. jis buvo nominuotas nuo Demokratų partijos Niujorko mero rinkimams. Balsavimą buvęs policininkas laimėjo sutriuškinęs respublikonų kandidatą Curtisą Sliwą, tad 2022-ųjų sausio 1-ąją pradėjo eiti mero, ką tik išgyvenusio sunkią koronoviruso pandemiją, pareigas.

Būdamas meru E. Adamsas laikėsi griežto požiūrio į nusikalstamumą, be kita ko, sugrąžino ankstesnės administracijos išformuotą civiliniais drabužiais apsirengusių policijos pareigūnų padalinį. Tačiau 8 mln. gyventojų turinčiame mieste gerokai daugiau problemų, nei pavyko įveikti demokratui. Viena tokių – gyvenamojo būsto stygius ir dėl to į neregėtas aukštumas pašokusios nuomos kainos, kurių pasiutpolkę E. Adamsas žadėjo pažaboti.

Administracijos griūtis

JAV žiniasklaidos pranešimais, E. Adamsui pateiktas kaltinimas nusikalstama veika – pirmasis federalinis kaltinimas, pateiktas kadencijos nebaigusiam miesto merui per visą Niujorko istoriją.

Akistata su Temide laukia ir kelių mero administracijos narių – buvusiam statybos komisarui Erikui Ulrichui pateikti kaltinimai už kyšius darius įtaką atliekant pastatų priėmimo procedūras.

Pastarosiomis savaitėmis Niujorką sukrėtė aukštų pareigūnų atsistatydinimo banga. Iš postų pasitraukė policijos viršininkas, švietimo ir sveikatos apsaugos institucijų vadovai, vyriausioji mero patarėja teisės klausimais – esą dėl to, kad ji ir J. Adamsas nebegalėjo susitarti dėl strategijos, kaip kovoti su įtarimais korupcija.

2023 m. pradžioje teisėsaugos institucijos atliko tyrimą dėl kelių kitų E. Adamso komandos atstovų. Pernai liepą buvo paskelbti kaltinimai šešiems asmenims, kurie, kaip įtariama, buvo sukūrę fiktyvią finansinių rėmėjų schemą, kai rinko aukas 2021 m. E. Adamso rinkimų kampanijai. Pernai lapkritį viena buvusi kolegė apkaltino E. Adamsą dėl seksualinio priekabiavimo 1993-iaisiais.

Įtarimų kilpa veržėsi, tačiau pats E. Adamsas iki paskutinės akimirkos demonstravo pasitikėjimą savimi. Dar trečiadienį trumpame interviu televizijai jis sumenkino miestą ištikusią valdžios krizę, personalo pokyčius vadino normaliu reiškiniu.

„Visada žinojau, kad tapsiu taikiniu, jei ginsiu niujorkiečius. Dabar toks ir tapau“, – sakė jis ir atmetė jam pateiktus kaltinimus.

Kai E. Adamsas tapo žinomesnis ir įgijo daugiau įtakos, jo „užsienio globėjai“ mėgino „gauti naudos iš savo korupcinių santykių“.

Jungtinių Valstijų demokratams išgyvenant ypatingos įtampos metą, skandalas Niujorke – ne į naudą. Juolab kad E. Adamsas negali pasigirti ypatingu partijos bičiulių palankumu. Jo pirmtakas Billas de Blasio pareiškė išgyvenantis šoką ir labai nerimaujantis dėl situacijos Niujorke. Kita vertus, kol neįrodyti įtarimai, E. Adamsas turįs būti laikomas nekaltu.

Tuo pat metu auga demokratų, reikalaujančių E. Adamso atsistatydinimo, gretos. Prieš pat paskelbiant kaltinamąjį aktą prie jų prisijungė kongresmenė Alexandria Ocasio-Cortez, kurios apygardai priklauso dalis Kvinso ir Bronkso rajonų, buvę iždininkai Scottas Stringeris ir Bradas Landeris, E. Adamso oponentai partijoje.

Jei E. Adamsas nuspręstų nusišalinti nuo pareigų, laikinai einančiu mero pareigas taptų partijos kairiųjų pažiūrų atstovė Jumaane Williams.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Turistas

Turistas portretas
Kauno zooparke mačiau.

Cha cha cha

Cha cha cha portretas
Juodi svarbesni? :D

Visi kaltintojai bus

Visi kaltintojai bus portretas
apšaukti rasistais ir nurims Neggriukai neliečiamieji gi...
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių