Nobelio komitetas: A. Bialiackiui skirta įkalinimo bausmė – politiškai motyvuota

  • Teksto dydis:

Nobelio taikos premiją skiriantis komitetas penktadienį pasmerkė Baltarusijos teismo sprendimą žymiam aktyvistui, Nobelio premijos laureatui Alesiui Bialiackiui skirti 10 metų laisvės atėmimo bausmę, kurią pavadino „politiškai motyvuota“.

„Teismo byla ir jam pareikšti kaltinimai yra politiškai motyvuoti. Nuosprendis rodo, kad dabartinis režimas naudojasi visais būdais, kad susidorotų su savo kritikais“, – pareiškė komiteto pirmininkė Berit Reiss-Andersen.

Baltarusijos pagrindinė teisių gynimo grupė „Viasna“ penktadienį pranešė, kad jos įkūrėjas, 60-metis A. Bialiackis nuteistas už kontrabandą ir „veiklą, kuria šiurkščiai pažeidžiama viešoji tvarka“.

A. Bialiackis buvo kaltinamas kontrabanda gabenęs į Baltarusiją grynuosius pinigus, kuriais esą buvo finansuojama opozicinė veikla.

Byloje taip pat figūruojantiems A. Bialiackio bendražygiams Valiancinui Stefanovičiui bei Uladziui Labkovičiui skirta atitinkamai devyneri ir septyneri metai kalėjimo.

Nė vienas jų nepripažino kaltės.

A. Bialiackis buvo įkalintas po 2020 metais vykusių masinių demonstracijų prieš režimą, kurios kilo po to, kai autoritarinis prezidentas Aliaksandras Lukašenka pasiskelbė laimėjęs rinkimus, kuriuos tarptautinė bendruomenė laiko suklastotais.

Padedamas Rusijos vadovo Vladimiro Putino, A. Lukašenka susidorojo su opozicijos judėjimu, įkalindamas savo kritikus arba priversdamas juos pasitraukti į tremtį.

A. Bialiackis, V. Stefanovičius ir U. Labkovičius sulaikyti nuo 2021-ųjų liepos.

A. Bialiackis buvo vienas iš trijų praėjusių metų Nobelio taikos premijos laureatų kartu su Rusijos ir Ukrainos žmogaus teisių grupėmis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

JONAS

JONAS portretas
Žiuriu ir strbiuosi kas du įdijotai veisiasi Ka jis norėjo ko trūko tam idijotui Sėdi dabar šūdo kovotojas o gyvenimas jau praeina greit ir kojas pakratys Bet įdomiausei kad sedejo lietuvoje ir sugalvojo baltarusam gyvenimus padiktuoti išgama Dabar belecki butum laisvas gal ir prie konteineriu ėdalo paieškotum tvarkos sušiktas darytojas kitoje šalyje Prie grybovnos tau buvo paduoti pinigai per šimašiu ir liepta suimti ir tuos pinigėlius grybė atsiimėsu šimašium o tu kaip ir Butkevičius i tiurme Tai KGB metodai tokius samdyti ir po to sudeginti Butke irgi pinigus landzbergui nešė

Senas kaunietis

Senas kaunietis portretas
Taip- jį įdavė Lukašenkai šimašius. Tas, kur labai už laisvę. Bet landsbergininkai kogero hau tai pamiršo

Klausimelis

Klausimelis portretas
Cia tas, kuri issiviepelis deportavo is Lietuvos?
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių