Norvegijos populistai traukiasi iš koalicijos dėl sprendimo grąžinti į šalį IS našlę

Norvegijos populistinė Pažangos partija pirmadienį paskelbė paliekanti centro dešinės valdančiąją koaliciją dėl sprendimo grąžinti namo iš sulaikymo stovyklos Sirijoje su džihadistų judėjimu „Islamo valstybė“ (IS) siejamą moterį ir du jos vaikus.

Prieš imigraciją nusistačiusi partija, trečia pagal dydį Norvegijoje, dirba ministrės pirmininkės Ernos Solberg (Ernos Sulberg) koalicijoje kartu su jos konservatoriais ir Liberalų bei Krikščionių demokratų partijomis.

„Mums nepavyksta pasiekti, kad būtų įgyvendinama pakankamai Pažangos partijos politikos priemonių“, – per spaudos konferenciją Osle sakė partijos lyderė Siv Jensen.

„Nesileisime į kompromisus su žmonėmis, savanoriškai prisidėjusiais prie teroristinių organizacijų“, – pridūrė ji.

Valdančiųjų partijų ginčo centre atsidūrė 29-erių pakistaniečių kilmės Norvegijos pilietė, 2013 metais išvykusi į Siriją ir ten ištekėjusi už kovotojo iš Norvegijos, kuris vėliau buvo nukautas. Vienas iš jos vaikų gana sunkiai serga.

„Daugelis mano, kad ji pasinaudojo savo vaiku tarsi skydu, kad sugrįžtų į Norvegiją. Tai nepatinka daugeliui norvegų, ne tik Pažangos partijai“, – pareiškė S. Jensen, taip pat einanti Norvegijos finansų ministro pareigas.

Partijos teigimu, su ja nebuvo pasikonsultuota priimant sprendimą grąžinti moterį ir jos vaikus į Norvegiją. Grįžusi šeštadienį ji buvo oficialiai areštuota ir kartu su dviem vaikais paguldyta į ligoninę Osle.

„Dauguma vyriausybėje manė, kad svarbiausias klausimas yra susirūpinimas dėl vaiko“, – pažymėjo E. Solberg.

Motina, kurios vardas neskelbiamas, neleido savo sergančiam vaikui keliauti vienam į Norvegiją. Tuomet Oslas leido jiems persikelti iš kurdų kontroliuojamos Al Holo stovyklos, kur jie buvo laikomi nuo 2019 metų kovo.

Moteris yra kaltinama esanti grupuočių „al Nusra Front“ ir „Islamo valstybė“ narė. Jos penkiametis sūnus ir trimetė duktė yra gimę nuo skirtingų tėvų džihadistų.

Pažangos partija ragino perkelti į Norvegiją perkelti tik šios moters vaikus, bet kitos trys partijos, sudarančios koalicinę vyriausybę, prieštaravimus ignoravo ir pritarė visos šeimos perkėlimui.

Netekusi Pažangos partijos paramos koalicija, vadovaujama E. Solberg, prarado daugumą parlamente, bet premjerė liks vadovauti vyriausybei.

Paskelbusi apie savo partijos pasitraukimą S. Jensen sakė, kad būtų „natūralu“, jeigu E. Solberg išliktų premjere.

Vyriausybė privalo turėti daugumą 169 vietų Stortinge – Norvegijos parlamente.

E. Solberg dirba šios Skandinavijos šalies ministro pirmininko poste nuo 2013 metų, kai buvo sudaryta koalicija su Pažangos partija. Koalicija vėl užsitikrino teisę valdyti šalį per 2017 metų rinkimus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

pas mus siuos gyvius vadina lyberastais

pas  mus  siuos gyvius vadina lyberastais portretas
o norvegijoj ,,,pazangos partija,,,,

Anonimas

Anonimas portretas
Visus teroristus grazinti is kur atsibaste. Cia, Europoje, jiems ne vieta.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių