Pereiti į pagrindinį turinį

Nuodai pasiekė Europos vandens arteriją

2010-10-08 23:59
Nuostoliai: vandens ir sunkiųjų metalų turinčių pramoninių atliekų banga buvo tokia stipri, kad griovė tiltus ir namus, šlavė automobilius iš šalikelių.
Nuostoliai: vandens ir sunkiųjų metalų turinčių pramoninių atliekų banga buvo tokia stipri, kad griovė tiltus ir namus, šlavė automobilius iš šalikelių. / "Scanpix" nuotr.

Vengrijai nepavyksta suvaldyti ekologinės katastrofos, kurią sukėlė išsiliejęs toksinis dumblas. Grėsmė iškilo ir kitoms šalims.

Pavojus artėja

Toksiškas raudonas dumblas, išsiliejęs iš vienos aliuminio gamyklos Vengrijos vakaruose, vakar anksti ryte pasiekė Dunojaus intakus, o apie vidurdienį – ir patį Dunojų, kuris yra viena pagrindinių Europos vandens arterijų. Ekspertai baiminasi, kad dabar toksinės atliekos gali pasiekti kitas valstybes, kuriomis teka ši antra ilgiausia Europos upė: Kroatiją, Serbiją, Rumuniją, Bulgariją, Ukrainą, Moldovą.

Vengrijos stichinių nelaimių valdymo agentūros atstovas Tiboras Dobsonas vakar teigė, kad gelbėtojai stengiasi sumažinti išsiliejusio pramoninio šlamo šarmingumą, kurio reakcija (pH) tebesiekia 9 ir yra gerokai didesnė nei įprastas nekenksmingas lygis (6–8).

Vandens reakcija gali įgyti vertes 1–14 intervale, kuriame pH 1–6 reiškia rūgščią reakciją, 6–8 – neutralią, o 8–14 – šarminę.

Išgaišo visos žuvys

T.Dobsonas sakė, kad išsiliejus šlamui išgaišo žuvys Marcalio upėje, kurią pirmąją paveikė teršalai, pasklidę pirmadienį iš sugriuvusio aliuminio gamyklos atliekų rezervuaro.

"Visa Marcalio upės ekosistema sunaikinta, nes didelė šarmo koncentracija viską nužudė, – sakė T.Dobsonas. – Išgaišo visos žuvys; taip pat nebegalėjome išgelbėti augalijos. Mėginome keliose Marcalio vietose šarmo koncentraciją sumažinti rūgštimi ir gipsu. Viskas veltui."

Pasak T.Dobsono, mėginta neutralizuoti šarmą, kad vandens reakcija Rabos ir Dunojaus upėse nukristų žemiau pH 9, siekiant išgelbėti jų ekosistemas.

Toksinių atliekų banga

Ši nelaimė prasidėjo pirmadienį, kai toksiškas šlamas išsiliejo iš Aikos mieste veikiančios aliuminio gamyklos, esančios už 165 km į vakarus nuo Budapešto. Pratrūkus techninio dumblo rezervuaro pylimui, iš jo ištekėjo apie 1,1 mln. kub. m raudono nuodingo dumblo ir jis užliejo aplinkinius kaimus. Užterštas 40 kv. km plotas.

Vandens ir sunkiųjų metalų turinčių pramoninių atliekų banga buvo tokia stipri, kad griovė tiltus ir namus, šlavė automobilius iš šalikelių.

Nuo avarijos labiausiai nukentėjo septynios gyvenvietės, kai kurios jų apsemtos toksiško vandens, jo lygis vietomis siekia du metrus.

Maždaug 120 žmonių dėl nudegimų ir traumų buvo nuvežti į ligonines.

Vengrija laukia pagalbos

Kolontaro kaime, pro kurį teka vienas Marcalio intakas – Tornos upokšnis – per šią avariją žuvo keturi žmonės. Aukomis tapo du mažamečiai vaikai, senyva moteris ir vidutinio amžiaus vyras, kurio visureigį nušlavė galinga srovė.

Kolontaro kaime vakar lankėsi Vengrijos premjeras Viktoras Orbánas. Toksiško dumblo išsiliejimą jis pavadino ekologine tragedija. Vyriausybės vadovas taip pat pareiškė, kad labiausiai nukentėjusias vietoves teks evakuoti ilgam laikui.

"Vengrija yra pajėgi kovoti su šios katastrofos padariniais, bet mes esame atviri visiems ekspertų patarimams", – teigė V.Orbánas.

Aplinkos ministras Zoltanas Illesas sakė, kad Vengrijai prireiks ES pagalbos likviduojant katastrofos padarinius.

Gedimų nebuvo

Vengrijos teisėsauga pradėjo avarijos tyrimą ir iškėlė bylą dėl nusikalstamo aplaidumo. Nelaimės priežastys kol kas nežinomos.

Aliuminio gamyklos vadovai tvirtina, kad niekas nepranašavo tokios nelaimės. Pasak jų, rezervuarai pirmadienį buvo patikrinti, jokių trūkumų nerasta. Be to, prieš dvi savaites gamykloje buvo atliktas patikrinimas, jokių pažeidimų nustatyta nebuvo.

Nukentėjusių kaimų gyventojai aliuminio gamyklą valdančiai bendrovei grasina teismais.

Užteršė ilgam

Organizacijos "Greenpeace" atstovas spaudai Herwitas Schusteris sakė, kad ši nelaimė yra viena rimčiausių gamtos katastrofų Europoje per pastaruosius kelis dešimtmečius.

"Žemė užteršta ir sunaikinta ilgam laikui. Jeigu toksinėse atliekose yra tokių medžiagų kaip arsenikas ir gyvsidabris, tai gali ilgam paveikti upių sistemas ir požeminius vandenis", – sakė H.Schusteris.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų