Pereiti į pagrindinį turinį

Nuteistas šnipas

2009-02-26 09:00

Estijoje baigėsi skandalingas teismo procesas. Buvęs aukštas šalies gynybos ministerijos pareigūnas, kuris buvo kaltinamas šnipinėjęs Rusijai, nuteistas kalėti dvylika metų ir šešis mėnesius.

Galėjo nukentėti partneriai

Harjumos apskrities teismo verdiktas vienareikšmiškas – 61-erių Hermanas Simmas kaltas. Jis išdavė valstybę neteisėtai perduodamas tarnybinę informaciją užsienio valstybei. Be baudžiamosios, jam skirta ir administracinė bausmė – H.Simmas turės atlyginti gynybos žinybai padarytą žalą, t. y. sumokėti jai 20,155 mln. kronų (4,6 mln. litų). Byla buvo svarstoma už uždarų durų.

Teisėsaugos pareigūnai H.Simmą areštavo pernai rugsėjo 21 d., kai per tyrimą paaiškėjo, kad įtariamasis Rusijai galėjo nutekinti NATO paslaptis. Žvalgybos ekspertai sako, kad dėl jo veiksmų galėjo nukentėti kitos NATO narės. Tai didžiausias šnipinėjimo skandalas Estijoje po Šaltojo karo ir pirmasis atkūrus Estijos nepriklausomybę, kai buvo pateikti įtarimai valstybės išdavyste.

Užverbuotas sovietmečiu

Estijos parlamento saugumo reikalų komiteto pirmininkas Jaanusas Rahumägi šį mėnesį nurodė, kad H.Simmas prisipažino esąs kaltas. Jo paties žodžiais, Rusijos žvalgybai jis pradėjo dirbti prieš daugelį metų, dar prieš Estijai atkuriant nepriklausomybę.

"Neturime jokių tai įrodančių dokumentų. Kita vertus, neturime jokių priežasčių juo netikėti, – sakė J.Rahumägi. – Tačiau vienas klausimų, kurių mes negalime patvirtinti, – kada tiksliai ponas H.Simmas buvo užverbuotas. Taip yra todėl, kad su šiuo klausimu susiję dokumentai yra Rusijoje, o aš nesu įsitikinęs, ar Rusijos pareigūnai bus linkę suteikti juos Aljanso nariams." Rusija jau paneigė palaikusi kokius nors ryšius su H.Simmu.

Atskleista schema

Atskleista ir šnipo veikimo schema. Parlamentui pateiktoje ataskaitoje nurodoma, kad H.Simmo tarpininkas buvo Rusijos žvalgybos karininkas, kuris dirbo ES naudodamasis Portugalijos piliečio pasu. Kokią būtent informaciją nutekino H.Simmas, neaišku. Manoma, kad tai galėtų būti techninio pobūdžio duomenys.

Be H.Simmo, kuris dirbo Policijos departamento generaliniu direktoriumi ir Gynybos ministerijos saugumo skyriaus vedėju, buvo sulaikyta ir jo žmona. Moteris įtariama bendrininkavusi įvykdant valstybės išdavystę. Tačiau praėjusių metų lapkričio 5 d. ji valstybės prokuratūros prašymu jai areštas buvo panaikintas.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų