Pereiti į pagrindinį turinį

Nutekėjo NATO paslaptys

2008-09-25 09:00

Estijoje sulaikytas šnipas įtariamas pridaręs žalos ne tik savo valstybei, bet ir Šiaurės Atlanto aljansui. Pasak estų žiniasklaidos, buvęs Estijos gynybos ministerijos pareigūnas tikriausiai pardavė Rusijai svarbias NATO paslaptis.

Savo informacijos šaltinių neįvardijęs Estijos dienraštis "Postimees" taip pat teigė, kad Hermanas Simmas vertingus duomenis galėjo perdavinėti per tarpininką ispaną ar italą.

Kitas estų dienraštis "Eesti Päevaleht" pranešė, jog H.Simmas teisės susipažinti su valstybės paslaptimis neteko tada, kai Estijos partneriai NATO perspėjo Taliną apie galimą informacijos nutekėjimą.

Estijos teisėsaugos organai kol kas neatskleidžia, kokius nusikaltimus padarė sekmadienį sulaikytas ir valstybės išdavimu apkaltintas H.Simmas.

Jo žmona, policijos teisininkė, taip pat buvo areštuota – moteris įtariama kaip išdavystės bendrininkė.

Įvairiuose postuose Estijos gynybos ministerijoje H.Simmas dirbo nuo 1995 iki 2006 m. Jis buvo vienas iš kelių aukštų pareigūnų, turėjusių įdiegti saugumo sistemą slaptai valstybės informacijai saugoti. Tai buvo daroma šaliai rengiantis stoti į ES ir NATO.
Kaip ir daugelis jo kartos aukšto rango veikėjų, H.Simmas mokėsi sovietų laikais, o aukštąjį išsilavinimą įgijo Sovietų Sąjungos vidaus reikalų akademijoje.

Pagal Estijos įstatymus už valstybės išdavimą gali būti skirta 3–15 metų kalėjimo bausmė.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų