Pereiti į pagrindinį turinį

Olimpinis žodžių karas

2008-08-08 09:00

Į Pekino olimpines žaidynes vykstantis JAV prezidentas George'as W.Bushas vakar išreiškė didelį susirūpinimą dėl žmogaus teisių pažeidimų Kinijoje. Pekinas paprašė jo nesikišti į užsienio šalies vidaus reikalus ir pažadėjo surengti vienas nuostabiausių visų laikų olimpinių žaidynių.

"JAV griežtai nepritaria, kad Kinijoje būtų sulaikomi politiniai disidentai, žmogaus teisių gynėjai ir religiniai aktyvistai, - vakar kalbėjo G.W.Bushas, viešėdamas Bankoke. - Atvirai pasisakome už laisvą spaudą, susirinkimų laisvę ir darbo teises - ne tam, kad sukeltume Kinijos lyderių priešiškumą, o todėl, kad patikėti didesnę laisvę jos žmonėms yra vienintelis būdas Kinijai atskleisti visą savo potencialą. Spaudžiame dėl atvirumo ir teisingumo ne tam, kad primestume savo įsitikinimus, o tam, kad Kinijos žmonėms būtų leista išreikšti savuosius."

Jungtinės Valstijos jau protestavo dėl Kinijos elgesio su tarptautiniais aktyvistais, kurie spaudžia Pekiną pasinaudoti savo įtaka Sudanui, kad būtų užbaigtas konfliktas Darfure. Kinija šią savaitę atšaukė vizą žiemos olimpiados aukso medalininkui amerikiečiui Joey Cheeko, kuris kovoja už tai, kad Darfure būtų nutrauktas smurtas, ir priklauso aktyvistų grupei "Team Darfur".

Reaguodamas į G.W.Busho kritiką dėl žmogaus teisių pažeidimų ir represijų, Pekinas pareiškė, kad niekas neturėtų kištis į kitos šalies vidaus reikalus. Kinijos užsienio reikalų ministerijos atstovas Qinas Gangas paaiškino, kad Kinija ir JAV skirtingai vertina žmogaus teises ir religinius klausimus.

Kritikai ragino G.W.Bushą dėl žmogaus teisių padėties Kinijoje boikotuoti olimpiados atidarymo ceremoniją. Tačiau G.W.Bushas teisino savo sprendimą vykti į olimpiadą ir Seule trečiadienį sakė, kad nori pasveikinti JAV sportininkus.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų