Nobelio taikos premija paskirta Etiopijos premjerui

Norvegijos Nobelio komitetas penktadienį 12 valandą Lietuvos (11 val. Norvegijos) laiku paskelbė, kad 2019 metų Nobelio taikos premija skiriama Etiopijos premjerui Abiy Ahmedui „už jo pastangas taikai pasiekti ir tarptautinį bendradarbiavimą, o ypač už ryžtingą jo iniciatyvą išspręsti pasienio konfliktą su kaimyne Eritrėja“.

A. Ahmedas Etiopijos premjero pareigas eina nuo 2018 metų balandžio, o jau 2018-ųjų liepą ilgalaikės priešės Etiopija ir Eritrėja po ilgus metus trukusio priešiškumo atkūrė santykius. A. Ahmedui einant Etiopijos premjero pareigas, Etiopija ir Eritrėja pasirašė taikos susitarimą. Abi kaimynės 1998-2000 metais kariavo pasienio karą ir nuo to laiko nesutarė.

Nuo atėjimo į valdžią pradžios Etiopijos ministras pirmininkas taip pat kovojo už moterų vaidmenį politikoje. A. Ahmedas pusę Etiopijos vyriausybės postų skyrė moterims ir į gynybos ministro postą pirmą kartą paskyrė moterį. 

Nors Etiopijos premjero poste A. Ahmedas dar itin neilgai, jis spėjo daug padaryti. Politikas taip pat giriamas už savo pastangas padėti atkurti diplomatinius santykius tarp Eritrėjos ir Džibučio bei tarpininkavimą tarp Kenijos ir Somalio.

Nobelio komiteto pirmininkės Berit Reiss-Andersen teigimu, komitetas viliasi, kad šis apdovanojimas sustiprins A. Ahmedą „svarbiame jo darbe taikos ir susitaikymo link“.

43 metų amžiaus A. Ahmedas yra jauniausias vyriausybės vadovas Afrikoje. Jis atrinktas iš itin didelio pretendentų sąrašo. Šiais metais į Nobelio taikos premiją pretendavo 223 asmenys ir 78 organizacijos, bet pagal susiklosčiusią tradiciją kandidatų sąrašas laikomas paslaptyje. Tai ketvirtas didžiausias pretendentų skaičius nuo 1901 metų.

Premija, kurios piniginę dalį sudaro 9 mln. Švedijos kronų (apie 900 tūkst. dolerių) A. Ahmedui bus įteikta Osle gruodžio 10-ąją.

Svaiginantis žmogaus, bandančio pakeisti Etiopiją, iškilimas

Adis Abeba, spalio 11 d. (AFP-BNS). Į šlovės viršūnę staiga iškilęs Etiopijos premjeras Abiy Ahmedas (Abijus Ahmedas) yra neturtingų kaimiečių sūnus, šnipų bosas ir žmogus, stovintis už svaiginančių bandymų reformuoti greičiausiai augančią Afrikos ekonomiką, o su šalies kaimynėmis užgydyti konfliktų paliktas žaizdas.

Penktadienį šiai neįtikėtinai, pavojų kupinai istorijai buvo parašytas dar vienas skyrius: A. Ahmedui paskirta Nobelio taikos premija.

2018 metų balandį tapęs Etiopijos premjeru, 43 metų A. Ahmedas agresyviai vykdė politiką, galinčią apversti šalies visuomenę ir performuoti dinamiką už jos sienų.

Vos per pusę metų po prisaikdinimo jis susitarė dėl taikos su sena prieše Eritrėja, paleido iš kalėjimų disidentus, atsiprašė už valstybės brutalumą ir priėmė atgal į šalį ginkluotas grupes, kurias jo pirmtakai vadino teroristais.

Neseniai jis ėmėsi plėtoti savo viziją ekonomikai ir dėti pamatus rinkimams, kurie planuojami kitų metų gegužę.

Tačiau analitikai nerimauja, kad A. Ahmedo politika yra gerokai per greita senajai politikos gvardijai ir, tuo pačiu, nepakankama bei pavėluota piktam šalies jaunimui, kurio protestai iškėlė jį į valdžią.

Nepaisydami iššūkių A. Ahmedo sąjungininkai prognozuoja, kad didelės jo asmeninės ambicijos paskatins jį tolesniems dideliems darbams.

Verslininkas ir A. Ahmedo draugas Tareqas Sabtas (Tarikas Sabtas) sako, kad tarp pirmųjų jį pribloškusių dalykų, kai jie susipažino, buvo premjero veržlumas: „Visuomet sakydavau draugams, kad kai šis žmogus ateis į valdžią, Etiopijoje pamatysite dideles permainas.

Būta nemažai spėlionių

Nors pagal susiklosčiusią tradiciją kandidatų sąrašas laikomas paslaptyje, būta nemažai spėlionių. Tarp pretendentų gauti šių metų Nobelio taikos premiją buvo minima Švedijos paauglė klimato aktyvistė Greta Thunberg, kuri nuo 2018 metų rugpjūčio kiekvieną penktadienį pamokų metu eidavo protestuoti prie parlamento Stokholme, reikalaudama kovoti su klimato kaita. Paauglės protestas įkvėpė mokinius visame pasaulyje penktadieniais praleisti pamokas ir eiti į gatves reikalauti imtis veiksmų dėl klimato kaitos.

Dar vienu galimu pretendentu gauti šiųmetę Nobelio taikos premija buvo laikoma nevyriausybinė organizacija „Reporteriai be sienų“ (RSF), kuri gina žiniasklaidos laisvę. Ši organizacija buvo viena iš pirmųjų, viešai pasisakiusių prieš brutalią Saudo Arabijos žurnalisto Jamalo Khashoggio žmogžudystę Saudo Arabijos konsulate Stambule 2018-ųjų spalio 2 d.

Šiais metais į Nobelio taikos premiją pretendavo 223 asmenys ir 78 organizacijos, bet pagal susiklosčiusią tradiciją kandidatų sąrašas laikomas paslaptyje. Tai ketvirtas didžiausias pretendentų skaičius nuo 1901 metų.

Nuo 1901 iki 2018-ųjų Nobelio taikos premija buvo įteikta 99 kartus 133 laureatams – 106 asmenims ir 27 organizacijoms. Tarptautinis Raudonojo Kryžiaus komitetas tris kartus buvo apdovanotas Nobelio taikos premija – 1917, 1944 ir 1963 metais.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Raimondas Marciulevičius

Raimondas Marciulevičius portretas
Gerbiami „Klaipėdos dienos” žurnalistai, dėkui už įdomų straipsnį. Mano įkurtas judėjimas „Kartu” teikia didelę naudą žmonijai ir aš už tai tikiuosi būti apdovanotas Nobelio premija. Dabar ieškau kas mane nominuotų 2020m.

gaila

gaila portretas
O KADA APDOVANOS KUBILIU,SIMONYTE IR GZYBA UZ PENSININKU,GYDYTOJU IR POLICININKU APVO GIMA?

Uo maj guod

Uo maj guod portretas
Gerai kad kazkokiam eiliniam negrui - chirurgui skyre premija, o ne daunei ,,kovototojai uz gamta,,
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių